• I fredags släppte Centralbryggeriet Folkes tjocke stout. En smakrik, fyllig och mörk öl. Foto: Fanny Miles
  • Viktor Hansen har koll på pannorna när bryggeriprocessen är igång. Rätt temperatur är ett måste för den perfekta ölen. Foto: Fanny Miles
  • Fem olika sorters öl har det hunnit bli sedan starten. Foto: Fanny Miles
  • Malten krossas innan jäsningen och den finns i en rad olika smaker. Här är en mellanljus sort medan stouten får den mörka.
  • Hygien är viktigt när man brygger. Efter varje bryggning måste pannorna rengöras noggrant. Foto: Fanny Miles

Berikar Linköpings ölkultur

Alla städer bör ha ett bryggeri! Så heter det kanske inte egentligen men det var i varje fall så Viktor Hansen, hans pappa Torbjörn Hansen och kompisen Kenny Johansson tänkte när de startade Centralbryggeriet. Sedan maj i år har den lokalpatriotiska ölen Folkes funnits på de östgötska Systembolagens hyllor.

På det lilla bryggeriet i Torvinge började man i liten skala med att brygga en lager, en pale ale och en folköl. I fredags lanserades variant nummer fyra och fem, deras röda IPA (Indian pale ale reds. anm.) och en stout.

– Vi ville börja i liten skala för att se hur vår öl togs emot men nu är det dags att utöka. Vår stout och vår IPA är två mer smakrika öl och vår ambition är att dessa ska tilltala craftbeer-älskare men även den nyfikne konsumenten som vill prova något annat, säger Viktor Hansen.

Berikad ölkultur

De tre entreprenörerna gillar öl såklart men det var snarare intresset över att driva ett eget företag som lade grunden till bryggeriet.

– Det började väl egentligen när jag snubblade över utbildningen bryggeriteknik. Jag tyckte det lät häftigt så jag bestämde mig för att känna lite på det. Jag och Kenny känner varandra från att ha spelat fotboll ihop och när vi kom att prata om företagsidén kändes det kul att satsa på ett annorlunda koncept som ett bryggeri, något som Linköping dessutom saknar. Pappa intresserade sig också för vår idé så han hakade på ganska snabbt, berättar Viktor och fortsätter:

– Ölkulturen har ju ökat kraftigt i Sverige och mikrobryggerier såsom Nils-Oskar och Oppigårds har ju växt till sig rejält från småskalighet. De har klarat sig bra och vi hoppas med på en framgångsrik resa.

Byråkrati och byråkrati

Uppstarten krävde sin tid och sin byråkrati men de tre företagarna ville att allt skulle bli rätt från början så att bryggandet kunde ta fart. På nyårsafton, när 2013 blev 2014, lanserades bolagets Facebook-sida och tre månader senare började bryggandet på riktigt. Den första ölen stod på Systembolagets hylla den 2 maj.

– Det var väldigt spännande när första leveransen kom ut. Det låg beställningar hos alla tre systembolag i Linköping och i Tornby tog första leveransen slut på åtta minuter, berättar Viktor Hansen stolt.

Historien fortsätter

Att det blev namnet Centralbryggeriet är ingen slump. En gång i tiden, då var och varannan stad i Sverige hade ett eget bryggeri, fanns så även Centralbryggeriet just här i Linköping. Det stängde dock igen under 1970-talet men så idag, drygt 40 år senare, står ölpannorna redo och Centralbryggeriet har hittat sin nisch igen.

– Vår lager är något beskare och mer smakrik än vanlig lager. Vi försöker ha lite mer sting i all vår öl, säger Viktor.

Från malt och humle till smakrik öl

I lokalen i Torvinge står pannorna och väntar. Cirka två gånger i veckan är bryggningsprocessen igång. Men det är en lång process som får ta sin tid. Öl är ingenting man skyndar på direkt.

– När man brygger tar det runt tio till tolv timmar och då ser vi alltid till att vara på plats och kontrollera så att allt flyter på, förklarar Viktor. Efter att både malten och humlen har lagts till ska ölen jäsas och lagras. Lager tar längst tid. Då väntar cirka fem veckor innan allt är klart. Därefter tappas ölen upp i de bruna flaskorna och skeppas iväg till både Linköping och Kisa, två städer som anammat Folkes brygd.

– Det är mycket tid som går åt till bryggandet så vi får se om vi utvecklar verksamheten. I nuläget känns det bra att hålla det nära.

Kvalitet står högt

Hos Centralbryggeriet görs ingenting halvdant. Produkterna kontrolleras noggrant och för att säkerställa en ordentlig smakupplevelse har ölbryggarna tagit hjälp av östgötasonen och SM-medaljören i hembryggning, Henrik Lindqvist, som tyckt till om de två nya ölsorterna. Och loggan med Folke Filbyter, är det lokala produktionsbyrån Linkin som ligger bakom. Hos Centralbryggeriet skapas en närproducerad bit av Linköpings historia i ölväg helt enkelt.

FAKTA Victor Hansen

Uppvuxen: Kisa

Bor: Linköping

Familj: Flickvän

Gör: Bryggeriansvarig och delägare i Centralbryggeriet som brygger ölen Folkes. Folkes finns i fem varianter: Lager, APA (American pale ale), Folköl, IPA (Indian pale ale) och Stout.

Otippat: ”Som 12-åring var jag Kisa Musikkårs yngste klarinettist och under en resa med musikkåren till Pozna, Polen, blev jag som många andra av mina medmusikanter smittad av salmonella. Efter tillfrisknandet lades instrumentet på hyllan. Jag har även spelat fotboll på Emirates, Arsenals hemmaarena.”