• Det har inte blivit en enda mil på Göran Pålsson gula Honda sedan han blev beskjuten med grön laser under ett arbetspass. Foto: Patrik Ekström

Beskjuten med laser

Göran Pålsson arbetar som busschaufför hos Veolia men just nu är han sjukskriven efter att ha blivit beskjuten med grön laser under ett arbetspass. En polisanmälan upprättades men ingen utredning inleddes trots att Göran Pålsson kunnat peka ut var ifrån laserstrålarna kom.
Det var den 17 juli och någon gång mellan klockan 22.00 och 22.30 då Göran Pålsson körde buss 522 i Hjulsbro och stod parkerad vid busstationen i nämnda stadsdel som själva laserattacken skedde.

Allt blev svart

– Jag såg hur, vad jag uppfattade som ungdomar, höll på och lekte med laserstrålarna då det blev svart för mig efter som man sköt mig rakt i ansiktet och i ögonen. 
Under några minuter var jag helt blind, berättar Göran Pålsson som varit sjukskriven sedan han blev beskjuten. Att han fått skador slås fast i den läkarundersökning som genomfördes den 22 juli. 
Om det blivit några permanenta skador får han veta i dag då ett återbesök hos ögonläkaren är planerat. Synen är dock lite bättre men i sommar har han varken kunnat köra bil eller motorcykel.

Rörig anmälan

– En polisanmälan gjordes självklart direkt men denna fick jag se till att de skrev om eftersom den som tog upp anmälan rört ihop saker och ting. 
Bland annat hur bussen stod parkerad vid tillfället då jag blev beskjuten, säger Göran Pålsson som även berättar att hans förmän ringt polisen som ska ha sagt att en bil skulle skickas. Detta ska, enligt Göran Pålsson, inte gjorts.

Nedlagd utredning

– Jag fick senare ett brev från polisen där det stod att utredningen nu var nedlagd eftersom spaningsuppslag saknades, säger en besviken Göran Pålsson som menar att han kan peka ut från vilket håll och vilket hus de gröna laserstrålarna kom. 
Han är även både besviken och upprörd över att polisen inte ser allvarligare på att man överfaller en busschaufför som utför, ett för samhället, viktig arbete och upprätthåller kommunikationerna inom kommunen.

Brott mot strålskyddslagen

Att inneha eller använda grön laser är ett brott och faller under strålskyddslagen. Att använda dem mot människor är ett våldsbrott och brukar rubriceras som misshandel. Enligt en polis som Linköpings Tidning pratat med är det ganska vanligt att man tar med dessa hem från en utlandssemester och vet inte att dessa laserpekare är förbjuda i Sverige.