• Göta Kanals pärla Göta hotell. Foto: Patrik Ekström
  • På Strömfiket finns det både pinfärsk Thaimat och glass. Foto: Patrik Ekström
  • Motala ström rinner genom Borensberg. Foto: Patrik Ekström
  • Ett av husen längst kanalen. Foto: Patrik Ekström
  • Husbyfjöl var tidigare ett namn på Borensberg: Foto: Patrik Ekström

Besök Borensberg

En utflykt till vackra Borensberg kan innehålla mycket både för ögat och magen. Göta kanal skär genom den gamla tätorten som ett blått band, Göta Hotell tornar upp sig precis vid infarten och du kan även få glass i stora lass samt nygjord Thaimat när du passerat Strömbron.

2007 firade Borensberg 700-års jubileum som tätort, by eller vad man nu föredrar att kalla den anrika orten. Det var då man firade att det var 700 år sedan Borensberg, eller Husbyfjöl som det hette förr i världen, uppfördes. Namnet lever kvar i den marknad som äger rum första lördagen i september.

Filmstjärnan Göta Hotell

Det första som möter upp när man kör på väg 34 från Linköping är det magnifika trähuset där Göta Hotell ligger. Det är kanske den mest kända byggnaden längs hela Göta kanal (uppfört 1908) och odödliggjort i första filmen i trilogin om just kanalen med det talande namnet "Göta kanal – eller vem drog ur proppen" från 1980 med bland andra Magnus Härenstam, Janne "Loffe" Carlsson, Kim Anderzon och många fler folkkära skådespelare. Tar man till vänster kan man stanna till vid Strandbadet och ta sig ett svalkande bad men tar man till höger i korsningen så passerar man först över just Göta kanal och har utsikt av den relativt nyligen uppfräschade gästhamnen. Sedan åker man över den vackra Strömbron där man ser mycket av gamla Borensberg och de hus som ligger vid det strömmande vattnet i Motala ström.

Thaimat och glass

Där ser man det ståtliga Borensbergs Gästgivargård som är uppfört 1915 och sammanbyggt med det gamla tingshuset. Mitt emot ligger det mindre ståtliga Strömfiket där man kan få utmärkt Thaimat alla veckans dagar under säsong. Går man längre upp i byn finns det både pizzeria och pub samt all upptänklig samhällsservice. Många är de sommargäster, kanalfarare och de som färdas längs kanalen på cykel som stannar till i Borensberg för en dag eller två för att njuta av lugnet och den stilla sjön Boren som inbjuder till både bad och fiske.