• Sten Bäckman och Gunilla Frödén är årets stipendiater. Foto: Tommy Pettersson
  • Stipendiekommittén bestående av Yvonne Andersson, Göran Magnusson och Frida Flood flankerar stipendiaterna. Foto: Tommy Pettersson.

Bevarar den kristna sångskatten

På söndag är det dags igen för utdelning av stipendium från Lennart Magnussons stiftelse. Stiftelsen bildades år 2000 genom en gåva från Lennart Magnusson med anledning av dennes 85-årsdag.

Stiftelsen har till uppgift att dela stipendier till kristna ungdomar, körer, sångare, musiker och grupper som genom sin sång och musik främjar sång och musik med betoning på läsarsånger. Läsarsånger kallas sånger som tidigt sjöngs i frikyrkliga kretsar.

Sedan begynnelsen, år 2000, har man hunnit dela ut 14 stipendier om 10 000 kronor vardera. Förra året fick gospelkören Joybells stipendiet och i år kommer Linköpingsprofilerna Sten Bäckman och Gunilla Frödén att få utmärkelsen vid en konsert i Cupolen på söndag.

Allsång på Stadsfesten

Både Sten och Gunilla är välkända namn på orten och i länet och har både kompetensen och erfarenheten inom musikens område för att motsvara stipendiets högt ställda krav. Sten Bäckman och Gunilla Frödén blev än mer kända när de anlitades som allsångsledare på Stadsfesten i Kungsträdgården i höstas. De båda stipendiaterna blev väldigt stolta över uppmärksamheten när de fick reda på att de blivit utvalda av stipendiekommittéen men de vill inte prata om sig själva utan hyllar den våg som sköljer över Sverige just nu: Körsångsvägen.

– Körsång är på väldig frammarsch i Sverige och är efter idrottsrörelsen vår största folkrörelse. Det har blivit poppis att sjunga igen, säger körledare Gunilla Frödén.

– Vi har ett stort antal kyrkor som varje söndag samlar väldigt mycket människor och oftast i glädje och i sång. Körsången, inte bara den kyrkliga, sprudlar av entusiasm idag, tycker Sten Bäckman.

Främjat kristna sången

Stipendiekommittén består av ordförande, Yvonne Andersson, Göran Magnusson och Frida Flood. Frida Flood sitter som sekreterare stiftelsen, Lennart Magnussons stiftelse och hon citerar ur motiveringen när hon prisar de aktuella körledarna.

– Deras verksamhet bottnar i en nära relation till det omgivande samhället och då särskilt den kristna församlingen. Med stor hängivenhet och hög professionalitet har de under mer än 30 år inspirerat sångare och musikanter inom svenskt körliv.

FAKTA Tidigare stipendiater

2000 Cathrine och Robert Magnusson

2001 Marcus Berg

2002 Samuel Petersson

2003 Johan Sigvardsson

2004 Carianne Arvidsson

2005 Carina och Urban Ringbäck

2006 Anna-Lena och Curt Axelsson

2007 Arne Pedersen

2008 Louise Bjurling

2009 Gun-Britt och Lars-Erik Holgersson

2010 Peter Sandvall och Lars Mörlid

2011 Lena Maria Klingvall

2012 Ulf Christiansson

2013 Joybells

2014 Sten Bäckman och Gunilla Frödén