• Robert Almevik, på Sven Almeviks Bil, tror att den positiva trenden i bilbranschen kommer att hålla i sig även nästa år. Foto: Dennis Petersson
  • Den tekniska utvecklingen gör att många lockas av de nya bilarna. Foto: Dennis Petersson

Bilarna går åt som smör

Förmånliga räntor, stor framtidstro, snabb teknisk utveckling och låga priser, det tror Linköpingsförsäljaren Robert Almevik är några av anledningarna till rekordsiffrorna inom bilbranschen. I 33 månader i rad har bilregistreringarna ökat i Sverige. "Man måste nog säga att vi är på topp just nu", säger han.

År 1989 slog Sven Almevik upp dörrarna till sin bilhall på Tornby, fyra år senare slöt han avtal med fordonstillverkaren Honda. Sedan dess har verksamheten troget försett Linköpingsborna med toppmoderna bilmodeller och försäljningen har haft både sina toppar och dalar, men aldrig tidigare har resultaten varit lika bra som de är i år.

– Det här kommer att bli ett riktigt toppår i hela Sverige, och vi hänger på med vår lilla del av kakan, så vi säljer också bra med bilar, säger Robert Almevik.

Branschorganisationen Bil Sweden beräknar att den svenska bilmarknaden kommer att lämna en nytt rekordår bakom sig när 2016 är till ända. Under september månad registrerades 32 292 nya personbilar, vilket är en ökning med 8.9 procent i jämfört med samma månad förra året, då 29 653 stycken registrerades. Det är anmärkningsvärda siffror.

– Årets september är den näst bästa septembermånaden någonsin för personbilar, slaget endast av september 1974 då det var köprusch inför en momshöjning, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, och fortsätter:

– Det stora nybilsintresset beror på en stark ekonomisk tillväxt, extremt låga räntor, stabil arbetsmarknad och ett ökat intresse för privatleasing. 

 Även Linköpingsförsäljaren Robert Almevik instämmer i de faktorer som vd:n Moldén lyfter fram, men han tror också att huspriserna gör att fler bosätter sig utanför städerna, samtidigt som den snabba tekniska utvecklingen gör att köparna lockas av att köpa nytt istället för begagnat.

– Utvecklingen på bilarna har ju gått oerhört snabbt under en kort tid. Bilarna blir snålare, allt snällare mot miljön och betydligt säkrare, samtidigt som det hela tiden fylls på med elektriska hjälpmedel som till exempel bluetooth, backsensorer och automatiska bromssystem, säger Robert Almevik och fortsätter: 

– Bilpriset är även förhållandevis lågt, vilket gör att det är väldigt prisvärt att köpa ny bil.

Bilförsäljarna i Sverige kan räkna med att den positiva trenden fortsätter, det tror iallafall Linköpingssäljaren. Då Honda släpper en ny modell till våren räknar han med ett uppsving för den egna verksamheten. Under det gångna året har Robert Almevik och de andra i bilhallen sålt 30 procent mer än under 2015, vilket är det bästa resultatet på nära tio år.

– Man måste nog säga att vi är på topp just nu, avslutar Almevik.