• Är det fara för kiv och lem så slå in rutan. Foto: Madelene Jakobsson

Bilen kan bli en dödsfälla i sommar

I sommarvärmen kan bilen lätt bli en dödsfälla för ett litet barn eller en hund. Höga temperaturer ute blir ännu högre inne i en bil vilket kan få ödesdigra följder.

Det är ett välkänt faktum att vare sig små barn eller hundar kan reglera värmen på samma sätt som en vuxen person. Hundra, till exempel, kan bara svettas via nosen och tassarnas trampdynor. Det räcker inte heller att bara ha ett fönster nedvevat utan man måste sörja för god ventilation också.

Krossa rutan

- Det är verkligen inte tillrådligt att lämna barn eller djur utan tillsyn i en varm bil, säger Marie Åhlund, utredningsbefäl vid Linköpingspolisen.

- Upptäcker man att så är fallet ska man, i första hand ringa polisen och i andra fall slå in en ruta eller på annat sätt öppna upp bilen men det är bara i yttersta nödfall man får slå in en ruta och det är bara då man inte heller kan bli straffad, understryker Marie Åhlund vidare.

Ett brott

Den som lämnar ett barn eller djur i bilen i värmen så att fara uppstår kan bli misstänkt för brott. I första hand framkallande av fara för annan, när det rör sig om barn, alternativt djurplågeri, när det rör sig om hundar eller andra husdjur.

Vid nödläge gör du så här:

• Känn efter om bildörren är öppen

• Kontakta polisen (112 om läget är akut, annars 114 14)

• Notera registreringsnummer och klockslag

• Notera hur ventilation och lufttillförsel tillgodoses

• I nödfall krossa rutan. Om möjligt, välj en ruta som inte är nära barnet eller djuret för att undvika glassplitter.