• Här startade Biltema. Foto: Tommy Pettersson

Biltema startade i Majelden

När man passerar ett stort handelsområde i en större stad ser man med allra största säkerhet passerat ett av Bilteamas varuhus. Vad färre kanske vet är att alltihopa startade i en källarlokal i Majelden redan 1963.

Just nu finns det över 100 olika varuhus i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Sammanlagt har man i runda tal 1 700 olika artiklar uppdelade i olika undergrupper och man jobbar även med andra produkter som inte direkt är kopplade till bilar eller bilism. Men allt startade för över femtio år sedan, 1963 för att vara mer exakt, och du i en källarlokal på Ramstorpsgatan dit meksugna män nästan vallfärdade för att köpa billiga bildelar. En av dem var min far, Thor-Björn Prütz, som minns detta mycket väl.

Källarlokal

– Det var en väldigt liten lokal och skulle man få ut någon stor eller lång bildel som ett avgasrör så fick man ta det genom en särskild lucka. Delarna som såldes var egentligen samma som de märkesdelar som kostade mycket mera. Ibland var det dock lite si och så med kvalitén i början, menar Thor-Björn Prütz som nästan hela livet har haft bilar som intresse och arbete.

– Jag var lite bekant med Sten Åke Lindholm som startade företaget och även min far, David, som var bilförsäljare visste vem han var. Sten Åke var ju en pionjär när det kommer till att sälja billiga och bra bildelar och någon man alltid bytte ett ord med när man köpte någon bildel som man behövde, menar Thor-Björn. Men det var länge sedan och numera äger inte Sten Erik Lindholm Biltema utan det är bolaget Biltema som äger samtliga butiker i Sverige men tidigare var de svenska butikerna drivna som franchiseföretag men sedan 2011 äger Biltema sina butiker själva.

14 miljoner

Biltema ger varje år ut en katalog i runda tal 14 miljoner exemplar men själva postorderverksamheten lades ner 2002. Själva affärsidén var redan från början att man skulle skära bort alla mellanled och på så sätt ge kunderna bästa möjliga pris. 1976 flyttade man till större och andra lokaler vid Köpetorps men flyttade senare ut till det glödheta Tornbyområdet. 1983 öppnade man sedan den första butiken utanför Linköping och då valde man att etablera sig i Norge. Numera är Biltema ett stort och väl känt företag och det är nästan en svindlande tanke att det började 1963 i en liten trång källarlokal i Majeldeden.