• Det är ännu oklart vad som orsakade explosionen under gårdagen. Foto: Jerry Prütz

Biogasbil exploderade vid tankning

Taxichaufför lätt skadad

Strax innan klockan sju i går morse exploderade en tank på en biogasbil när föraren skulle tanka den. Tur nog blev ingen allvarligt skadad och nu ska händelsen utredas av både polis och expertis på området.
Under tisdagens morgon skulle en taxichaufför tanka biogas vid anläggningen på Sigbjörnsgatan precis vid Gumpekullarondellen, 

strax utanför centrala Linköping, och plötsligt exploderade en av tankarna i hans bil.

– Taxichauffören säger att han gjorde precis som han brukar och han har tankat sin bil många gånger, säger Fia Jerdhaf på Tekniska Verken och fortsätter:

Experter på plats

– Det är egentligen allt jag kan säga i nuläget för vi vet inte mer än så, men i eftermiddag kommer det ner experter från Södertälje för att utreda hur det hela har gått till. Taxiföraren blev dessbättre inte allvarligt skadad men blödde från ett ben. Han kunde dock höras på plats av polisen, berättar Frida Jerdhaf vidare. 

Polisen spärrade av området för att utföra en teknisk undersökning och Tekniska Verkens arbete under gårdagen med att tömma en intilliggande tank för att på så sätt säkra området. Polisen har upprättat en anmälan om en arbetsplatsolycka eftersom den inträffade under taxichaufförens arbetstid.

Stationen togs i bruk

Under tidig eftermiddag hade Tekniska Verkens personal varit på plats och undersökt de båda pumparna och konstaterat att det inte varit något fel på dem. Enligt Fia Jerdhaf så togs den ena av dessa även i bruk under gårdagens eftermiddag.

– Det verkar däremot som om det har varit fel på bilen som är en är en Volkswagen Touran som tillverkades mellan 2005 och 2009, 

berättar Fia Jerdhaf vidare och avslöjar samtidigt att just den här modellen haft problem med sin gastank och att modellen varit återkallad för att åtgärda detta men i det här fallet verkar det inte blivit av, fortsätter Fia Jerdhaf som menar att man själv måste vara lite alert och se till att en sådan här sak faktiskt blir åtgärdad.

– Så vitt jag förstår så är detta första gången en sådan här olycka händer i Sverige. 

Första gången det händer

Jag vet att biltillverkaren ser väldigt allvarligt på detta och att bilen nu är bortforslad för att yttrligare undersökas och utredas. Enligt uppgifter till Linköping Tidning hade föraren änglavakt då han hade gått iväg en bit från bilen för att prata i telefonen. Detta kan ha varit hans räddning från att ha blivit betydligare mer skadad.