• Martin Modéus ställer nu in sin medverkan i Parir. Foto: Kajsa Billinger

Biskopen ställer in Parisresa

Terrordåden i Paris fortsätter att ge efterverkningar. Nu väljer man att ställa in den stora manifestationen som skulle hållits som avslutning på den stora ekovandringen som passerade Linköping tidigare i höst. Även biskopen ställer in sin medverkan i ekovandringen.
Ekovandringen genom Europa skulle kulminera med en stor manifestation i Paris vid klimattoppmötet. Nu gör undantagstillståndet efter terrordåden att manifestationen ställs in. Ekovandringen har nu nått Chacirc;lons-en-Champagne öster om Paris. Vad som händer när vandringen kommer till Paris är ännu oklart. Prästen Eva Katarina Agestam från Norrköping har vandrat ända från Lund.

Kyrkliga avslutning 28 november


- Det är nya bud hela tiden, nu senast att det förlängda undantagstillståndet gör att vi inte ens kan ha vår planerade kyrkliga avslutning lördagen den 28 november. Men namnunderskrifter och vattenflaskan vi haft med från Sverige ska ändå överlämnas på nåt sätt, vi får se hur, säger Eva Katarina Agestam, i ett pressmeddelande som skickades ut under gårdagen.

Biskopen ställer in

Linköpings biskop Martin Modéus skulle ha deltagit i den sista delen av Ekovandringen, i den stora klimatmanifestationen och i en ekumenisk mässa i Notre Dame-katedralen. Hans medverkan i Paris ställs nu in.

- Väldigt tråkigt, men självklart förstår vi de franska myndigheternas beslut. Måtte det nu bli ett starkt klimatavtal, som skyddar de mest utsatta människorna. Klimatet är en rättvisefråga, säger Martin Modéus. Svenska och internationella vandrare har gått till fots genom hela Europa för att demonstrera vikten av ett skarpt klimatavtal vid COP15-konferensen som börjar i Paris nästa vecka.

Bussresa blir inte av

I Sverige startade Ekovandringen i Uppsala i juli, och totalt i landet vandrade 1376 personer drygt 4,6 miljoner steg för klimaträttvisa.

Även den bussresa till Paris med svenska ungdomar som Act Now for Climate Justice planerat har ställts in.