• Tommy Nilsson var nyss i Linköping och spelade. Foto: Pressbild

Black var den nya Nilsson

Nästa år är det 40 år sedan Tommy Nilsson gav ut sin första platta. Sedan 1977 har han hunnit med att göra plattor, vara med i Melodifestivalen, spela teater och byta namn till "Black".

2013 var Tommy Nilsson inblandad i en reklamkupp för en choklad där han, under en vecka, gått med på att byta namn till Tommy Black. Dock stod han bara ut i 24 timmar då han skämdes som en hund men han hoppas samtidigt att folk fick sig ett rejält garv. Numera sorterar han de under saker han gjort som varit mindre bra.

För full hals

– Ibland blir det fel och ibland lyssnar man på andra människor och då blir det nästan alltid galet, skrattar Tommy Nilsson då vi pratas vid en förmiddag i slutet av mars. Tommy är glad, öppen och nyfiken. Hela livet har han arbetat med musik i någon form och då med rösten som arbetsredskap. En röst som, enligt många, är en av landets allra bästa. Många som gillar lite tuffare rockmusik har genom åren hoppats på en platta med bara sådan musik eller en turné där han går för full hals. Han har även sedan flera år lagt av med alkoholen, vilket det stått mycket om i kvällspressen. Han blev helt enkelt en person som inte var särskilt trevlig när han drack sig berusad. Numera tar han inte ens alkoholfri öl då han tycker att det för honom närmare en öl med bara lite alkohol i och sedan kan cirkusen vara igång igen. Nej, att sluta dricka har gett honom massor av ny energi.

AC/DC nästa?

– Om något rockband saknar en sångare får de gärna hör av sig. Varför inte AC/DC som jag förstått har lite problem med sångare nu, säger Tommy och låter, nästan, helt allvarlig. Att vara bred, sjunga i melodifestivalen och spela med i musikal är inget som ger cred i rätt kretsar är inget som bekymrar den nu 56-åriga sångaren.

– Ärligt talat så skiter jag i vad andra tycker och det har visat sig fungera ganska bra genom åren, slår Tommy Nilsson fast med bestämd röst. Senaste plattan släpptes 2013 och han går och lurar på nya låtar men om det blir en hel platta är tveksamt.

– Jag funderar på att ge ut en låt per månad i stället. Det är både mer ekonomiskt och det sätt som folk gör nu. Visserligen vet jag att rockpubliken gärna vill ha sig med något från den konsert de nyss varit på och att de är en köpstark grupp så kanske det i alla fall kan bli en platta, funderar Tommy vidare som i år både kör i det stora och mindre formatet. Det bli en gemensam turné med Patrik Isaksson och Uno Svenningsson och han har även en plats i det återuppväckta "Badrock" nu i sommar.