• Henrik Samuelsson från Öjeby gård lanserade produkter på ICA Supermarket. Foto: Tommy Pettersson

Blåklint levererar Östgötamjölk

I mitten av december gick den första mjölken från Hjordnära mejeriet ut till Östergötland då man levererade till 14 butiker. Mjölken är producerad på två Östgötska ekologiska gårdar, en i Askeby och den andra i Mjölby.

Mjölken produceras i Östergötland men ska inte förväxlas med Östgöta Mjölk som startades av några bönder i Östergötland år 2009 för att sedan säljas till Skånemejerierna och vidare till Emåmejeriet i Hultsfred.

Närproducerat och ekologiskt

Tre ställen, ICA Maxi Motala, ICA Maxi Linköping och ICA Signalen Ekholmen Linköping blev de första butikerna som fick möjlighet att sälja den närproducerade produkten.

Under mellandagarna stod Henrik Samuelsson från Öjeby gård på ICA Supermarket i Tannefors och marknadsförde de nya mejeriprodukterna.

– Vi är väldigt nöjda så här långt med vår lansering. Konsumenterna är väldigt glada över att kunna köpa ekologisk mjölk från Östergötland, säger Henrik Samuelsson när han hällde upp mjölk till kunder i Tannefors.

Det är Blåklint, östgötska producenter av ekologiska varor samlade under ett och samma tak, som står bakom satsningen. Under december lanserades de första förpackningarna mjölk, yoghurt och filmjölk levereras till utvalda butiker i Östergötland.

– Att ställa om min växtodling på Öjeby gård till ekologisk produktion 1998 är det bästa jag någonsin gjort.

Jag var fjärde generationens bonde och sen länge övertygad om att ekologisk odling är en klok och framkomlig väg till ett hållbart svenskt lantbruk, säger Lars-Gunnar Samuelsson.

Lars-Gunnar har tagit initiativet till Blåklint, östgötska producenter av ekologiska varor samlade under ett och samma tak.

På Öjeby gård drivs det ekologiska arbetet nu vidare av en ny bondefamilj, familjen Sundström. På Blåklint är man fast beslutna att så många konsumenter som möjligt ska få tillgång till livsmedel som är ekologiska och närproducerade. Sedan tidigare finns bland annat mjöl, ost, hamburgare, honung och marmelad i sortimentet. Mjölken produceras från Blåklints två mjölkgårdar, Öjeby gård i Askeby och Hulterstad gård i Mjölby. Mejeriprodukten tas varsamt om hand på ett småskaligt biogasdrivet mejeri.

Närproducerat – på riktigt

Där är de särskilt duktiga på att göra goda produkter av just ekologisk mjölkråvara. Sen förpackas mejerivarorna på miljövänligast möjliga sätt i en kartong som är lätt att vika ihop och saknar skruvkork, allt för att den ska vara så enkel som möjligt att återvinna.

I första skedet släpps tre sorters mjölk, Mellanmjölk, Standardmjölk samt en ej homogeniserad Gammeldags Mjölk. Tre sorters yoghurt saluförs samt en A-fil.