• Ulrika Eriksson och gotlandsrusset Gute. Foto: Cissi Säfström
  • I Vallastallet är det liv och rörelse hela dagarna.
  • Vallastallet har 32 hästar som används i verksamheten.
  • Nathalie Wallander rider hästen Ture och tycker att det är kul att få rida med kompisar på lägret.
  • Ridskolehästen Herkules har fått en fläta i pannluggen av en av ridlägrets deltagare.

Bland hovkratsar och seldon

Ridläger i Vallastallet

Under sex sommarveckor anordnar Valla ridklubb i Vallastallet ridläger, en aktivitet som lockar såväl stora som små.

Redan klockan åtta på morgonen startar ridlägret i Vallastallet och sedan följer en rad av aktiviteter under dagen innan lägret slutar klockan kvart i fyra på eftermiddagen. Deltagarna hinner bland annat med att rida lektion en gång, äta lunch, ha teorilektion och även rida ut en runda, för att bara nämna några saker.

– Oftast har vi två grupper som rider var för sig på förmiddagen eftersom de blir så många, men på eftermiddagen rider de alla ut tillsammans, säger Ulrika Eriksson, ridskolechef i Vallastallet.

Även för de äldre

Allt som allt är det 90 personer i olika åldrar som deltar under de ridläger som anordnas denna sommar. Mestadels riktar lägren sig till de yngre, men det arrangeras även kvälls- och weekendridläger för vuxna.

– Det är otroligt kul att utbilda och lära fler, att ge möjligheten för andra att skapa en kontakt med hästen och att visa den fina sport som vi faktiskt håller på med, säger Ulrika Eriksson.

Ovanlig tillgång

I Vallastallet finns det 32 hästar som på ett eller annat sätt ingår i verksamheten. Precis som på många ridskolor runt om i Sverige används vissa hästar till lektioner ena dagen, medan de nästa dag vilar och andra hästar går istället. Något lite annorlunda med Vallastallet är dock att de har en körduglig ardenner vid namn Selma.

– Det är lite ovanligt och roligt att det finns, vi har inga direkta körlektioner med henne, men ibland kör vi henne med eleverna för att göra något annorlunda, säger Ulrika.