• Med sin utställning Digitalbeast vill Johan Lindgren spegla de onda, men även de goda, krafterna som cirkulerar på Internet. Foto: Dennis Petersson
  • En digital best kan se ut på många olika sätt och framförallt skifta färger och skepnader. Foto: Dennis Petersson
  • "Skriet från IT-hallen" pryder en av hörnen på Skådebanan. Foto: Dennis Petersson
  • En kub gjord av moderkort. Foto: Dennis Petersson
  • Ett konstverk med namnet "Homo artificialis". Foto: Dennis Petersson

Bland nättroll och digitala bestar

"Jag har en ganska dystopisk bild av Internet"

Det var en välkänd Hollywood-film som blev brytpunkten, sedan dess har Norrköpingssonen, tillika Linköpingsbon, Johan Lindgren haft konstnärskapet i centrum. Nu har han intagit Skådebanan för sin första separatutställning på nära 40 år, och visst är det något speciellt.

Med ett intensivt, men ändå behagligt, grönt sken från 100 meter ihopvävda LED-slingor har utställningslokalen på Skådebanan i Linköping antagit en annorlunda skepnad. I hörnet står en varg, eller rättare sagt en digital best, uppbyggd av flertalet moderkort. På andra sidan står ännu en varelse, denna av okänd art, en varelse som skiftar färg med jämna mellanrum. Konstverken och stämningen ger en känsla av science fiction, men skaparen och Linköpingskonstnären Johan Lindgren har en bra mycket djupare tanke bakom arrangemanget.

– Internet är en av mänsklighetens bästa uppfinningar, men jag har en ganska dystopisk bild av att de onda krafterna verkligen utnyttjar den möjligheten mer än de goda. Var fanns alla nättroll innan den här utvecklingen kom? Hatet och förtrycket gör mig besviken, vi har alltså inte kommit så mycket längre?, säger han.

En nytändning

Allting började på Lunnevads folkhögskola i mitten av 1970-talet, då var det koppargrafik som gällde, men sedan svalnade intresset, och det rejält. Det kom att dröja mer än 30 år, efter en karriär som sjuksköterska och industriarbetare, innan Johan skulle återuppta konstnärskapet. Det var Woody Allen-filmen, Vicky Cristina Barcelona, som blev brytpunkten, och gav honom en rejäl nytändning.

– Skådespelerskan Penelope Cruz spelar en av rollerna och när hon sitter och målar så vänder hon på penseln, använder den skarpa kanten och drar streck över tavlan. Då kom jag på exakt hur jag själv skulle göra och började göra större målningar, några av dem kommer jag att visa på stadshuset. Att jag kom in på det här med svetsning och lödning var av en ren tillfällighet, berättar Lindgren.

Grönt ljus

Fram till den 7 april kommer den "gröna" utställningen att finnas tillgänglig för allmänheten, därefter är det konstnären Eva Vogel-Rödin som står näst på tur.