• Katariiina Mathiessen är lugn och laddad inför Östgötamusikens höst och vinter. Foto: Fanny Miles

Blåsorkestrar med full talang

Pampigt och mastodont. En blåsorkester kan lyfta taket i en konsertsal och få vem som helst att stanna till. Östgötamusikens 18 heltidsmusiker känner sina instrument väl när de ger sig ut i höstens projekt. –Det händer något varje dag på skolor, förskolor och här i huset, säger Katariiina Mathiessen, producent på Östgötamusiken.

Katariiina Mathiessen håller i sin, vad hon själv kallar för masterpärm. I den finns Östgötamusikens schema.

– Jag är lost utan den här pärmen, säger hon och skrattar.

Ungdomar centrala

Musikerna håller till i korridorerna högst upp i Konsert & Kongress. Crusellkvintetten, Östgötabandet och Östgöta Brasskvintett håller i en mängd projekt där blåsmusiken står i centrum. Ibland plockas frilansmusiker och skådespelare in för att komplettera projekten. Musikerna ger dryga 500 konserter per år och 70 procent av Östgötamusikens verksamhet riktar sig till barn och unga.

–Det är bra att ge kultur till barn och unga. Man behöver inte gilla samma slags kultur men kulturen behövs. Många skolor vill ha kulturinslag men det kanske är svårt att veta var. Våra musiker knackar på och kliver rätt in i klassrummet och spelar. Det brukar bli väldigt uppskattat. Vi visar hur en blåsorkester låter och kan göra det med både gamla godingar och ny musik, menar Mathiessen.

Höstlovskul

Under höstlovet är det dags för höstlovsorkestern igen. Blåsinstrumentspelande ungdomar från hela länet tar plats på scen inne i Crusellhallen för att ge en stor blåskonsert. Vid sin sida får ungdomarna en instruktör, från blåsarsymfonikerna, som delar med sig av både kunskap och motivation.

Jul och musiktävling

Inför julen är det den årliga julshowen som väntar. Östgötabandet intar scenen tillsammans med skådisarna Ola Lager och Maria Olofsson, och självklart väntar Ola Lagers uppfinning som vanligt.

–Julshowen spelas offentligt på Sagateatern men kommer även att besöka olika skolor i länet. - Vi återkommer till en del skolor som inte tycker att det blir en riktig jul om inte vi kommer med vår julshow, säger Katariina Mathiessen. En del av hennes drivkraft ligger i projektet Musik Direkt, som riktar sig till unga i åldern 13 till 21 år. Anmälningarna till årets tävling öppnar den 1 november. Tonerna dansar över länet och det finns något för alla inom Östgötamusiken.