• Det blir den 21:e gången i ordningen som tusentals löpare ger sig ut på Linköpings gator. Foto: Vegard Grøtt/TT
  • Blodomloppet spetsas ytterligare inför årets upplaga, det med Linda Bengtzing som avslutar kvällen med en konsert. Foto: Jessica Gow/TT

Blodomloppet - en riktig folkfest

Nu ska det årliga, och minst sagt viktiga, Linköpingsloppet bli en fest för alla, ung som gammal. Därför storsatsar arrangörerna IK Akele och Blodtappen på en konsert med schlagerdrottningen Linda Bengtzing. – Rätt person för att göra kvällen fulländad, säger tävlingsledaren Per Lindh.

Det blir den 21:e gången i ordningen som tusentals löpare snörar på sig skorna, ger sig ut på Linköpings gator och gör en insats för att öka blodgivningen i landet. Blodomloppet går av stapeln varje år, i flera olika städer, och under 2016 hade initiativet totalt 111 599 deltagare, en siffra som gör det till Sveriges största motionsloppsserie.

– Framtidens blodgivare finns bland motionärer. Vi startar ett lopp och kallar det Blodomloppet, sa grundarna när loppet såg dagens ljus för första gången år 1993. 

Stångebrofältet

I Linköping är det torsdagen den 1 juni som gäller. Arrangörerna IK Akele och Blodtappen i Östergötland längtar efter datumet, och planerna för en riktig folkfest är redan spikade. Kvällen avslutas nämligen på Stångebrofältet, som utgör både start och mål, och på scenen står schlagerikonen Linda Bengtzing.

– Nu vill vi spetsa detta med en riktig musikupplevelse och vi tror att Linda är rätt person för att göra kvällen fulländad, säger tävlingsledaren Per Lindh.

Flera sträckor

Blodomloppet är ett lopp för alla, publik, löpare och motionärer, oavsett ålder eller fysiska förutsättningar. För de vuxna deltagarna finns det två sträckor att välja på, fem kilometer respektive en mil, dessutom finns det möjlighet att promenera den kortare sträckan.

Folkfest

För barnen är det 600 eller 1 600 meter som gäller, men något som är lika för alla är att man får en röd tröja, en medalj vid målgång och att varje lag, med minst fem personer, får en picknickkasse efter loppets slut. Visst kan vi enas om att det hela talar för en riktig lyckad folkfest.