• Rickard Daun, Martin Daun, Lisa Ekelund, Lars Hoffsten, Jonas Höglund, Sven Walan heter medlemmarna i Flowers Must Die. vad ugglan heter är oklart. Foto: Martin Wilson
  • Här och nu. Flowers Must Die har en ny platta ute. Foto: Martin Wilson

Blommorna ska dö

Sextetten Flowers Must Die går från klarhet till klarhet. Nu släpper de en ny platta med namnet "Kompost" på välrenommerade skivbolaget Rocket Records. Dock är en uppföljare redan inspelad.

Att träffa kulturprofilen Lars Hoffsten är alltid som en slags lektion i samtidshistoria där bild möter ljud. Just i dagens samtal ska vi prata om ett av hans musikaliska projekt, Flowers Must Die, ett band som spelar psykedelisk och improviserad musik.

– Det är inte alltid vi vet vad vi ska spela när vi ställer oss på scenen. Ibland förbereder vi oss mera noggrant och ibland inte alls. Det spelar inte så stor roll hur vi gör för det blir ändå aldrig som vi tänkt oss, skrattar Lars, eller Lasse som han alltid kallas.

Brett som en motorväg

När det kommer till influenser så är Flowers Must Die, vars namn är taget från gruppen Askra Temple, bredare än en motorväg.

– Samtliga av oss gillar blues, men vi spelar vare sig jazz eller blues även om det handlar om att vi improviserar fram låtarna i stunden, men visst gillar vi Howlin Wolf och Miles Davis lika väl som blackmetalbandet Venom och världsmusik. Allt går att ta in i vår musik på ett eller annat sätt.

Just nu är de alltså aktuella med en ny platta, en skiva där man faktiskt hittar låtstrukturer och ordlös sång, vilket är lite nytt för bandet. Det är ju inte alltid så att man kan återskapa det man spelat i stundens hetta men det är liksom grejen med hela den här genren. Allt sker i nuet.

Till England

– Närmast för oss är ett gig i Stockholm, sedan spelar vi här i Linköping den 14:e april på The Crypt i samband med att vi då släpper den nya skivan, sedan ska vi göra fem spelningar i England. Vi får erbjudande från Europa hela tiden och Sverige ligger verkligen i framkant när det kommer till den här typen av musik. Vårt problem är inte att få de här spelningarna utan att få det att gå ihop. Men självklart är det jätteroligt att få erbjudanden från England och Belgien, poängterar Lasse utan att blinka.

Uppföljaren till den nya plattan är redan inspelad i klassiska Silencestudio i Koppom där storheter som Dag Vag och Träd, Gräs och Stenar en gång jobbat. Sånt skapar bra vibrationer. Disco or doom, ett unikt sound. Det skriver vi under på...