• Anders Landelius och Eric Hansson har en platta ihop. Foto: Pressbild

Blues på liv och död

Linköpings blueskung, Anders "Slidin Slim" och Stockholmaren Eric Hansson har en platta ihop. Den heter "Better late than never" och i helgen spelar de i Linköping.

Ett samtal med Anders Landelius kan ta vägen lite vart som helst. Men blues är som livet eller kanske är det blues som är livet?

– Jag är inte rädd för det som är svart i livet och inte heller är jag obekväm med att jag en gång ska dö. Det kan hända idag eller om 30 år. Det vet man aldrig men jag försöker leva mitt liv på så sätt att jag ska kunna dö och veta att jag gjort mitt bästa, säger Anders som öppning på vårt samtal. Anledningen till att vi ses är den pinfärska platta som Anders just gett ut tillsammans med kompisen och blueskollegan Eric Hansson.

Kändes bra

– Vi har nog känt varandra sedan 2005 lite så som man gör när man är ute och spelar och det dröjde till 2008 som vi faktiskt lirade ihop och då på uppmaning av en arrangör som tyckte att just Eric och jag nog skulle passa ihop. Vi sågs en timme innan vi skulle stå på scenen ihop och valde ut låtar vi skulle köra. När vi väl körde igång så kändes det jättebra och helt naturligt, fortsätter Anders Landelius.

Kisa

Med på plattan finns ytterligare en östgöte för bakom trummorna hittar vi rutinerade Kjell Gustavsson från Kisa. Producerat har basisten Surjo Benigh (Ulf Lundell, Boppers, Ringo Franco med flera) och dessa båda gamla musikerrävar är även med när Anders och Eric tar sin musik ut från studion och till scenen. Låtarna är tio egenhändigt komponerade sånger från både Anders och Erics penna.

Blues på scenen

– Det är ändå på scenen som blues uppstår. Det händer något magiskt med musiken och musikerna när man möter publiken. Det är det som blir blues, säger Anders och så förlorar vi oss i hyllningar till det sorgligt bortglömda bandet Red Devils och den enda platta de gjorde som var inspelad på en kinakrog vid namn King King i East LA en rökigt kväll någon gång i början på 90-talet.

– Den fångar allt som är blues, det är liksom allt jag har att säga, avslutar bluesmannen Anders Landelius.