• På lördag spelar Lisa Lystam på Still got the blues på Konsert och kongress. Foto: Gustav Skogens

Bluesbruden Lisa Lystam från Mjölby

Den som sörjer forna Jazz- och bluesfestivalen får ersättning i form av helkvällen Still got the blues på Konsert och kongress på lördag. Fyra band löser av varandra under kvällen och däribland unga stjärnskottet Lisa Lystam från Mjölby.

Med sången och munspelet som uttrycksform levererar den 21-åriga tjejen högklassig blues. Under lördagskvällen äntrar hon scenen tillsammans med Micke Fall och Fredrik Karlsson som kompband.

– Micke och Fredrik har lärt mig jättemycket om blues. Jag har alltid gillat musikstilen men började inte sjunga och spela förrän för ungefär ett och halvt år sedan, säger Lisa Lystam via telefon från en Stockholmsbuss i rusningstrafik. Sedan ett år tillbaka är hon bosatt i Stockholm och kombinerar musicerandet med extrajobb som fritidsledare.

Andra albumet på gång

Bluestrion gjorde sin första spelning på Jazz- och bluesfestivalen förra året och har sedan dess hunnit med att spela in ett eget album. I början av nästa år är det dags för deras andra album, denna gång en helbandsskiva.

– För mig är det lika viktigt med hela bandet. Det tog lång tid att hitta rätt personer och trots att det är mig som ung tjej som man först ser försöker jag poängtera att det är hela bandet som spelar tillsammans, säger hon.

Musiken består av både covers och egenskriven musik och även om Lisa Lystam står för den största delen av det egenproducerade materialet har övriga bandmedlemmar också bidragit.

Dokumentärfilm

Under Still got the blues är det premiär för Gustav Skogens dokumentärfilm Stupid Enough To Try där Lisa Lystam är i huvudrollen.

– Jag har fått se filmen och jag tycker att han har fått en bra känsla i filmen. Mina föräldrar tyckte att den var bra och jag hoppas att alla andra också tycker det. Jag vill inte framstå som kaxig, säger hon lite blygt.