• Anrikt och modernt. Så skulle man kunna sammanfatta Arkösunds hotell.Foto: Tommy Pettersson
  • Några invånare i Arkösund seglar fram. Foto: Tommy Pettersson

Bo vid världens ände

Anrikt och modernt. Så skulle man kunna sammanfatta Arkösunds hotell som ligger långt ut i den östgötska skärgården. Hotellet byggdes redan 1895 och är ännu i full gång och självklart har man adressen Världens Ände.

Hotellet byggdes alltså för 121 år sedan och på grund av att köpmän från Norrköping upptäckt Arkösund och dess skönhet. Man hade även börjar bygga sina stora grosshandlarvillor men ville nog ibland förlusta sig på hotell. Hotellet har bytt skepnad under alla de år de existerat och från början erbjöds enbart logi men numera är det modernt hotell med allt vad det innebär av service och kvalité. I köket skapar man ofta rätter med vad som odlas nära och lokalt. Det innebär en del fisk, fågel, kött och självklart närodlade grönsaker.

Över hundra år

Här har man alltså i över 100 år serverat mat och erbjudit logi. Hit kom man för att njuta av tillvaron, den vackra naturen och inte minst den goda maten. Byggandet av hotellet samföll även med att man byggde en järnväg från Norrköping och till Arkösund vilket även var början till att Arkösund blev till ett samhälle eller tätort. Tidigare hade orten varit otillgänglig och väldigt stillsam samt mest befolkad av fiskare. Sommargästerna vid 1900-talets början och framåt var oftast folk med anknytning till Norrköping stad. Vid denna tid var staden en förorenad plats. Detta medförde att folk sökte sig ut på landsbygden för att förbättra sin hälsa och njuta av lugnet. Att bada var det primära intresset för de flesta som besökte Arkösund. Än idag kallas sommargäster i Arkösund för "badgäster", som alltså är ett muntligt arv från sekelskiftet.

Lever upp under sommaren

Själva orten Arkösund lever verkligen upp under sommaren och hit kommer flera folkkära artister under sommarkvällar i juli och augusti. I år han man lyckats boka, bland andra, Eric Gadd och Rigmor Gustafsson. Det blir även teater på Arkösunds Friluftsteater under utvalda kvällar i juli. I år spelar man "Hemvärn och Påssjuka" och det är också teaterns 15-års jubileum. Det finns självklart en mängd andra aktiviteter och upplevelser att upptäcka och njuta av i Arkösund och inte minst de som är kopplade till hav och segling.