• Rune Sundström, ordförande i Wist hembygdsförening är nöjd med den bok som konsthistorikern Urban Windahl tagit fram om Östergötlands första glasbruk. Foto: Dennis Petersson
  • Den nya boken finns nu att köpa. Foto: Dennis Petersson
  • Det här är en flaska som tillverkades på Cederbergs glasbruk. (Foto från boken)

Bok om allt kring bortglömt glasbruk

Östergötlands första glasbruk låg faktiskt inte i Rejmyre, som många kanske annars tror, utan mellan Sturefors och Bjärka-Säby slott. Det var baron Germund Carl Cederhielm som år 1781 grundade Cederbergs glasbruk, ett glasbruk vars byggnader inte längre finns kvar, men som bevaras tack vare konsthistorikern Urban Windahls nysläppta bok. "Det viktigaste är att föra kulturarvet vidare", säger han.

Det är en gedigen bok, med ett iögonfallande omslag och spännande innehåll. När den numera pensionerade konsthistorikern Urban Windahl från Sturefors arbetade på Östergötlands museum kom han över flera föremål från Cederbergs glasbruk. Han funderade ett varv, upptäckte att den dokumenterade informationen om den anrika verksamheten var bristfällig och bestämde sig därför för att påbörja ett omfattande forskningsprojekt. Nu, fyra år senare, står en historisk bok färdig, en bok om allt kring Östergötlands första glasbruk.

– På den här platsen finns det inget som vittnar om att det har funnits ett glasbruk, och jag har åkt förbi här en massa gånger genom åren utan att känna till det. Jag tyckte helt enkelt att det borde finnas en riktig bok om det hela, säger Urban Windahl och fortsätter:

– När jag blev pensionär tog jag tag i projektet på allvar och det tog mig ungefär ett år att göra klart den. Jag gjorde den åt Wist hembygdsförening då de firar 40-årsjubileum i år.

I föreningens intresse

Hembygdsföreningen har sin bas vid Bjärka-Säby Fornhem, som ligger strax intill den plats Cederbergs glasbruk var aktivt, vilket gjorde att ordförande Rune Sundström och hans föreningskamrater tog emot konsthistorikerns erbjudan med öppna armar.

– Vi ser den här boken som en jättegrej, det låg i vårt intresse att få veta mer om glasbruket. Vi har stöttat med hejarop under hela resan och vi är väldigt nöjda med resultatet, det ger oss en skjuts som är helt enorm, säger han och tillägger:

– Den betyder massor för oss. Vi kommer att försöka sälja så många böcker som möjligt till så mycket folk som möjligt och på det sättet få upp intresset för gamla ting.

Unika fynd

Med stor erfarenhet som konsthistoriker visste Urban Windahl på vilka platser han skulle leta. Efter otaliga resor till museer och andra platser runt om i Sverige gjorde han flera nya fynd och kunde sammanställa boken som ger en mer detaljerad och sammanfattande bild av brukets personer, uppbyggnad och glasföremål.

– Tanken är att det ska vara en glasbok, att den som har ett eller flera glasföremål ska kunna använda boken för att avgöra om det kommer från Cedersberg. Det stora scoopet gjorde jag på Tekniska museet i Stockholm där jag hittade en prislista på vad som tillverkades på bruket mellan åren 1826 till 1827, vilket ökar säkerheten kring kunskapen om vad som tillverkades där, säger Windahl och avslutar:

– Mina upptäckter tillsammans med noggranna samlingar och tidigare forskning har gjort att jag kunnat göra den här boken. Det viktigaste är att föra kulturarvet vidare.