• Susanne Bergman författare och skribent. Foto: Tommy Pettersson

BokhyLLan

Den nystartade Bokyllan tar här plats för att inspirera till lästlust, berättelsens konst och skriv- och berättarformer av olika slag. Här ges boktips och presentationer av fack och skönlitteratur. Tag plats i hyllan med mig. Läslusten ger lisvlust

Novellen – boken i bakfickan

När läste du en bok sist?

Kanske är du en av dem som har nattduksbordet fullt av modern elektronik och boken har hamnat längst ner i högen. Eller har du kanske boken i din Ipad men glömt bort den? Tiden är helt enkelt för knapp.

Novellen är här lösningen för den utsvultne med ont om tid som önskar en skön berättelse innan nattsömnen slår till. En novell innan läggdags kan säkert även förlänga ditt liv och gör dig till en bättre människa.

Under årets Bok – och Biblioteksmässa kunde man hitta fler novellsamlingar än förut. Kanske en trend som kommer för att stanna. Titta in i bokhandeln så hittar du noveller i mindre format för tågresan i särskilt bokställ. Bokförlaget Novellix.se ger ut litteratur i fickformat och man kan till och med prenumerera i mobilen. Här blandas ”stories to go” av kända skönlitterära författare med mer facktainspirerade böcker om till exempel Jiroekonomi med föreläsaren Nina Åkerstam. Hon för ett alternativekonomiskt resonemang om motivation i arbetslivet med en sushibarsägare vid namn Jiro som huvudgestalt.

Kan maskiner tala?

I novellen ”Om maskiner kunde tala”, ställer sig författaren Niclas Lundblad frågor så som: Är människan unik? Eller kan vår förmåga att lösa problem, skriva symfonier, dikta och utveckla avancerade matematiska teorem förvandlas till formler och program som vilken dator som helst kan kopiera?.

Meningen med arbete

I den mer humoristiska novellsamlingen ”Meningen med jobbet” av Stephan Mendel Enk, filosoferas det om arbetslivets och vad det egentligen gör med oss. För dig som är mer intresserad av att skriva finns Noveller.nu som är en samlingsplats för vem som helst som vill publicera sina novelltexter och läsa andras. Ja det finns en hel novellvärld där ute som bara väntar på att upptäckas.