• Jocke Berg, Martin Sköld, Sami Sirviö, Markus Mustonen. Kent. Nu och alltid. Foto: Pressbild.

Början på slutet i Linköping

Nyligen lade rockbandet Kent ut en ny video där de tillkännager sitt snara frånfälle och därefter kom nya nya låten "Egoist". Slutligen tillkännagavs att bandets allra sista turné startar i Linköping.

Med en mäktig video fylld av referenser från bandets hela karriär och ett dödsdatum som lyder 17 december 2017 så meddelade Kent att de nu lägger av. Bandet skriver själva på sin hemsida och i ett pressmeddelande. “Vi har alltid försökt gå våra egna vägar. Tack till alla ni som brytt er om vår musik. Tack till alla er som kommit på våra konserter, från de första trevande kaos-gigen på små klubbar under det dimmiga nittiotalet till de stora scenerna. Ni har gjort det möjligt för oss att fortsätta. Vi är oändligt tacksamma för ert stöd, ert tålamod och er kärlek. Att spela i det här bandet är det största, roligaste och mest utmanande någon av oss fyra gjort i våra liv. Det har alltid handlat om utmaningar, gåshud och att försöka ha så kul som möjligt på vägen. Vi ville denna gång undersöka vad som händer om vi skulle göra detta för sista gången. Vad är det för känslor som då kommer fram? För allt handlar om känslan. Vi är väldigt väldigt nöjda med känslan den här gången.Det här är inte slutet för att vi har tråkigt tillsammans eller för att vi inte vill något längre. Det här är slutet för att de bästa av alla gårdagens och morgondagens fester har ett avsked i sig. Vi ser oerhört mycket fram mot att möta er alla en sista gång på turnén i höst. Det kommer bli skitkul! Dessutom tror alla ändå att vi ska lägga ner inför varje platta. Så det var lika bra att göra slag i saken. Vi är en familj. För familjen gör vi allt. Vi 4 kommer att vara Kent. Då som nu för alltid.”

Slutet börjar 23 september

Den avslutande konsertturnén startar i Linköping den 23 september och då i Saab arena. Biljetterna släpps nu på lördag den 19 mars.

– Kent är ett band jag följt under alla år, säger Johan Jansson, projektledare på Vist Linköping och Co. och fortsätter:

– Jag såg dem på Tellus i Norrköping 1996 och minns när det var här senast och hade med sig en otroligt bra ljusshow bland annat. Det är självklart jätteroligt att få vara en del av Kents sista turné.

Detta är Kent:

Kent är ett svenskt rockband från Eskilstuna som sedan mitten av 1990-talet etablerat sig som en av de mest framgångsrika grupperna i Skandinavien. Med mer än 2,3 miljoner sålda fullängdsalbum har Kent flera gånger givits epitetet ”Sveriges största rockband”. Gruppen bildades 1990 under namnet Jones & Giftet, senare Havsänglar, nuvarande namn sedan 1993. Originalmedlemmarna var Joakim Berg, Martin Sköld, Markus Mustonen, Sami Sirviö och Thomas Bergqvist. Bergqvist ersattes av Martin Roos 1992 som i sin tur lämnade gruppen 1995, kort efter utgivningen av debutalbumet Kent. De första listframgångarna kom först 1996 i samband med singeln ”Kräm (så nära får ingen gå)”. Samma år rekryterades gitarristen Harri Mänty som var medlem i bandet fram till 2006. Sedan Kents andra album, Verkligen (1996), har de toppat Sverigetopplistan med samtliga nio efterföljande studioalbum, varav Vapen & ammunition (2002) tillbringat längst tid på listan med 85 veckor totalt. De har även toppat den svenska singellistan med låtarna ”Dom andra”, ”Max 500”, ”Palace & Main”, ”Töntarna”, ”2000” och ”Gamla Ullevi”. Kent blev 2016 invalda i Swedish Music Hall of Fame.

Här kan du se Kent för sista gången:

23/9 Linköping, Saab Arena. 30/9 Göteborg, Scandinavium. 5/10 Bodö (NO), Bodö Spektrum. 7/10 Kiruna, Arena Arctica. 8/10 Luleå, Coop Norrbotten Arena. 13/10 Örnsköldsvik, Fjällräven Center. 14/10 Östersund, Östersund Arena. 15/10 Trondheim (NO), Trondheim Spektrum. 21/10 Stavanger (NO), DnB Arena. 22/10 Oslo (NO), Oslo Spektrum. 28/10 Helsingfors (FI), Hartwall Arena. 29/10 Vasa (FI), Vasa Arena. 11/11 Malmö, Malmö Arena. 18/11 Örebro, Conventum Arena. 19/11 Gävle, Gavlerinken Arena. 25/11 Århus (DK), Ceres Arena. 26/11 Köpenhamn (DK), Forum. 2/12 Karlstad, Löfbergs Lila Arena. 3/12 Växjö, Vida Arena. 17/12 Stockholm, Tele2 Arena.