• Helen Lindquist.
  • Helen Lindquist.
  • Helen Lindquist.
  • Helen Lindquist.
  • Helen Lindquist.
  • Helen Lindquist.

Bossar över Frimurarehotellet

Hon började på A men hann inte längre än till H som i Hotell i telefonkatalogen och sen var hon fast. Helen Lindquist som efter första sonens födelse inte ville gå tillbaka till jobbet som undersköterska ringde runt i jakt på en ny karriär. Och aldrig hade hon väl kunnat ana att hon skulle chefa över ett av Linköpings största hotell.

Nu har hon arbetat inom hotellnäringen i 17 år.

– Ja det var en ren slump egentligen. Jag jobbade som undersköterska med dialyser men så fick vi barn när jag var 21 år och ville inte tillbaka. Efter tre månader på städ fick jag fast jobb och har sedan testat många avdelningar – det väckte nyfikenhet.

Snart ställde Helen in siktet på receptionen – ett mål hon nådde. Men sedan i mars i år är hon vikarierande hotellchef. Helen sitter med i Scandic Linköpings ledningsgrupp med hotelldirektör Roshan Malalatunga för det tre hotellen och hotellchefskollegor på Scandic Linköping Väst Marie Hadås Frodin och Emma Wall på Scandic City.

– Det är jättespännande, och mycket att lära. Men min chef är aldrig snål med goda råd. Hade du frågat mig om bästa jobbet för två år sedan hade jag svarat receptionistansvarig, men nu har jag fått prova på en chefsroll och trivs utmärkt. På Frimis är konferensavdelningen den största, så stor att vi tvingas säga nej till bokningar. Och nu till jul alla julborden då det verkligen är högt tryck. Det bästa är att ta hand om gästerna och guida dem rätt. Jag vill att alla ska känna sig hemma.

Med duktiga medarbetare är det lätt att jobba. Helen berättar att alla vill mer hela tiden – det hade inte gått utan dem. Men den allra största utmaningen är att få dagarna att räcka till. Det är så mycket roligt på gång hela tiden och Helen blir rätt engagerad i driften och vill ligga steget före – åtminstone två månader.

God stämning

Mitt i minglet på konferenserna trivs hon bäst. Hon älskar att träffa folk och det lyser i ögonen när hon pratar om en tjejkväll de nyligen ordnade.

– Sådant gör mig så glad, och det är härligt med respons. När jag tror på en grej vill jag få med de andra i personalen och uppmuntra dem. Sedan är det härligt att se andra växa som personer. Det är fint att få anställa en praktikant. När vi hittat rätt person till rätt plats mår jag också bra.

Hon beskriver att lagandan hos personalen är så stark att de ibland inte behöver prata med varandra – på temafester och dylikt vet alla precis vad de ska göra ändå.

Frimurarsällskap

Frimurarna är hotellets fastighetsägare och de tillsammans med Scandic står bakom utbyggnaden som ska ge 52 nya hotellrum och en stor konferensavdelning med terrass. Helen har varit uppe i Stockholm och fått idéer för vikväggar för att kunna nyttja området till max och anpassa lokalerna efter sällskap. De nya sviterna har egna terrasser och tvåvåningsgarage. Dessa ska ha egen ingång – något som kan locka internationella gäster som är vana vid det.

– Frimurarna är noga med att ständigt rådfråga oss för att se att bygget stör verksamheten så lite det bara är möjligt. Jag ser fram emot en ny innergård, det blir jättefint och unikt för Linköping. Vi ska utrusta rummen så gästerna väljer att stanna länge, vissa med eget kök och tvättmöjligheter.

Frieri på gatan

När Helen inte jobbar är det bästa att komma hem till familjen: maken Niklas, sonen Robin och sonen Rikard som flugit ut ur boet. De bor i Mantorp och har blott 20 minuter att åka med bilen – eller 22 minuter från dörr till dörr nu när hon tar pendeln. Niklas och hon träffades som 17-åringar via hennes kusins kompis.

– Jag vart kär direkt. Men det var först inför vår gemensamma 40-årsfest som vi gifte oss – utan förvarning. Sedan fick alla våra familjer och vänner veta om det först när vi välkomnade dem med ringarna på våra fingrar.

Frieriet skedde på Storgatan. De hade bokat tid för restaurang men det blev inget sådant – utan istället föll han ner på knä utanför och frågade om hon ville heta Lindquist. Självklart var svaret ”Ja!”.

Löper och skidar

Det är inte bara utmaningar i arbetslivet som sporrar henne, utan även idrottsligt.

– Jag försöker träna en del och åkte Vasaloppet nu i mars. I sommar blir det Linköping halvmarathon också. Springa är inte min grej egentligen men jag behöver tuffa mål för att komma någonstans.

Sedan blir det golf också och hon är mitt inne i att ta ett grönt kort, men tiden räcker som bekant inte till allt. Men den får gärna spenderas på sommarstället i Blåvik, som varit i Niklas familj länge.

Där uppskattar hon det lilla och naturen, men hotellnörd som hon är vill hon gärna checka in när familjen är ute på resa. En gång om året försöker de komma iväg.

– Det är alltid kul att jämföra hotell utomlands, och man ser ju att Scandic ligger före på många sätt. Vi håller just nu på att jobba hårt för att bli svanenmärkta – något som ställer krav på hårda kontroller.

FAKTA Helen Lindquist

Gör: Vikarierande hotellchef på Scandics Frimurarehotellet i Linköping.

Ålder: 43 år.

Född: I Linköping.

Bor: I Linköping, Mantorp.

Familj: Maken Niklas och sönerna Rikard 22 år och Robin 17 år.

Intressen: Hotell, motion, resor, inredning och kriminalromaner.

Drömresa: Tjejmilen. Alternativt att göra om Thailandsresan eller åka på en weekend till Sälen.

Drivkraft: Att få andra att må bra. ”Som person är jag nog den som skämmer bort andra. Och så vill jag framåt hela tiden”.

Det visste ni inte om mig: Var omslagstjej på söndagsbilagan i Expressen, på ”gör om mig”. Jag blev sminkad, fick håret färgat och fotograferades. De såg väl min ”hej hjälp mig ur min 30-årskris-ansökan” med barnen i knät.

Motto: ”Gör det roligaste först”.

Favoritplats i Linköping: Hemma i gillestugan eller på landet.