Bostadsbristen hämmar Linköpings unga

Sedan de borgerliga tog över har bostadsbyggandet i Sverige minskat med nästan 74 procent (SCB). Bostadsbristen orsakar problem för såväl arbetsmarknad som utbildning och välfärd, och de borgerliga har lämnat ifrån sig ansvaret till marknaden som inte kunnat lösa bostadsbristen. Unga är en av de grupper som drabbas hårdast av det. Vi i SSU vill därför att man ska ta initiativ till mer bostadsbyggande.

En bostad är ett av de viktigaste stegen in i vuxenlivet. Att kunna få starta sin egen vardag, med egna rutiner, i sin egen lägenhet, verkar alltmer bli en lyx få förunnad i de borgerligas Linköping. Den genomsnittliga väntetiden för en bostad i Stångåstaden är idag fem år – det är 1825 (!) dagar som en ung människa måste vänta på att få starta sitt självständiga liv.

Konkurrensen om studenter är hård, och för många blivande studenter är det avgörande i vilket universitet man väljer hur lätt det är att få bostad i kommunen. I det avseendet ligger Linköping nu illa till – sedan 2013 är kommunen rödlistad av Sveriges Förenade Studentkårer för att det råder bostadsbrist. Dessutom försvårar bostadsbristen i Linköping ytterligare för företagen att kunna rekrytera, vilket också hämmar kommunens tillväxt. Om vi kunde erbjuda alla som ville flytta hit en bostad, skulle tillväxtpotentialen för kommunen vara enorm.

Vad säger då de borgerliga, som har styrt Linköping de senaste 8 åren, om bostadsbristen? Ansvarigt kommunalråd Muharrem Demirok (C) hävdar bestämt att man ska ta pratet om bostadsbristen i kommunen med ”en rejäl nypa salt”. Så, alla unga som väntar på bostad – där har ni svaret på vad de styrande har att säga om er situation.

Linköping är en bra stad att bo i - vi vill att fler ska få möjlighet att göra det. Därför är vi glada att ett av Socialdemokraternas vallöften för Linköping är att bygga 1000 nya bostäder per år fram till 2020 varav majoriteten ska vara mindre bostäder. Vi tror att unga ser att de borgerliga i kommunen inte prioriterar dem och deras framtid. Vi är stolta och glada över att Framtidspartiet gör det.

Christoffer Olsson, ordförande SSU Linköping