• Karin Lorin bytte kontorsjobbet mot bageriyrket i stället. I dag driver hon populära Boställets vedugnsbageri. Foto: Fanny Miles

Boställets laddar upp för sommar

Vedugnsbageri i Maspelösa

Tar man sig blott ett stenkast utanför staden och ger sig ut över åkrarna tittar små oaser upp här och var. Strax utanför Maspelösa ligger Boställets vedugnsbageri – en plats för sötebrödsdagar i solen.
Karin Lorin driver det lilla bageriet och fiket med utsikt över vetefält och rapsåkrar.

– Jag arbetade tidigare på SKL och då bestod vardagen mest i att sitta på kontoret eller sitta i möten. Jag fick inte utlopp för min kreativa sida. Så en dag kom jag in på en blogg om surdeg. Jag började experimentera hemifrån. Jag har alltid gillat att baka så jag bestämde mig för att göra något av det. Jag började praktisera på ett bageri och eftersom vi hade en tom ladugård på vår tomt tänkte jag att den skulle vara en bra plats för ett eget bageri, berättar caféägaren.

Utökade med fik

Tanken var först att bara driva ett bageri men efter tips från andra bagerier fick det bli ett fik också. Nu har hon drivit Boställets vedugnsbageri i tre år och hon är säker på att hon har träffat rätt.

– Det är jättekul! Dessutom får man direkt feedback från kunderna, vilket man inte får när man arbetar på regeringskansliet, säger Karin Lorin och skrattar skämtsamt.

Närproducerade varor är prioriterat här.

–Vi håller det så lokalt som möjligt med lokala produkter. Allt bröd är bakat på surdeg och varje säsong hittar vi på nya bullar. Nu är det rabarbersäsong till exempel så då bakar vi rabarberbullar, säger Karin Lorin och visar bakfatet vid kassadisken. Det är inte för inte som det vattnas i munnen. Både seende och smaksinnet får motion. Att ta sig en bulle med en utsikt som sträcker sig vida långt över Östergötland, dessutom en solig sommardag, låter nästan lite för idylliskt för att vara smakligt. Men här bor sommaren. Och ljuva smaker.

Ökar i popularitet

Under sina få levnadsår har Boställets blivit populärt i sin krets. Då och då dyker nya ansikten upp.

– Det tar ett tag att arbeta in konceptet. Vi byggde ut för ett och ett halvt år sedan och numer har vi ett tag att arbeta in konceptet. Vi byggde ut för ett och ett halvt år sedan och numer har vi söndagsöppet. Ofta är det fullt på helgerna. Det finns alltid utvecklingsmöjligheter men just nu tycker jag det är lagom, säger Karin Lorin. Hon funderar ett tag och tillägger;

–Fast det skulle vara kul med en vinterträdgård.

Besöken är nära

Hur som hur är vintern ingenting vi behöver tänka på just nu. Semester i antågande och varma dagar. Boställets förtjänar en sväng förbi i sommar.