• Harry Svensson langar över boulekloten till Ingalill Rydqvist och Lennart Lindberg väntar på sin tur. Foto: Kajsa Nilsson
  • Gudrun Tibbling i ett koncentrerat ögonblick. Foto: Kajsa Nilsson

Boule med Hagdahlska husets seniorer

Under sommarhalvåret med start förra året är det boulespel i Trädgårdsföreningen varje torsdagseftermiddag. Seniorcentret i Hagdahlska huset på Platensgatan flyttar ut verksamheten till solskenet.

Centret som riktar sig till Linköpings alla pensionärer har veckoschemat fyllt av aktiviteter men under sommaren har det varit få besökare.

– Under vintern är det 40-50 besökare varje dag medan det på sommaren är ungefär 15 stycken. Folk har annat för sig, säger Harry Svensson som är en av de anställda på centret.

Några tappra pensionärer hade ändå lyckats hålla sig i stan. Boulegruppen som annars brukar bestå av ungefär tio personer lyckades skrapa ihop sex entusiaster som tillsammans ägnade eftermiddagen åt boulespelande i sommarvärmen.

Social funktion

Att Hagdahlska seniorcentret fyller en viktig funktion för de 40-50 pensionärer som varje dag går dit råder det ingen tvekan om. Särskilt en av boulespelarna har mycket att tacka centret för.

– Centret har räddat mig efter att min sambo gick bort för fem år sedan, det sociala är väldigt viktigt, säger Ingalill Rydqvist som tidigare har spelat boule i klubben Lejonkulan.

Ingen tävling

När gänget samlas i Trädgårdsföreningen är det ingen blodig kamp om segern, de spelar mest för nöjes skull.

– Boulespelandet är aldrig en tävling för oss, vi spelar för att ha anledning att träffas. När det blir för kallt ute tar vi uppehåll över vintern, säger hon.