• Maria Johansson fokuserad. Foto: Stefan Hedström
  • Tisdagens träningsgäng. Foto: Stefan Hedström
  • Strike! Foto: Stefan Hedström

Bowlinglag satsar på stabilitet

Linköpings DBS Zorita

Varje tisdag samlas Linköpings DBS Zorita, ett bowlinglag för seniordamer, för att träna på Sporthallens bowlingbanor. Ett lag som innefattar hela åldersspannet.

Zorita har en diger historia, där de på den andra halvan av 1970-talet bröt sig loss från herrarnas klubb Zorro. Vid den här perioden var det många nya damer som anslöt sig varför man ville bilda eget lag.

Ordföranden

Maria Johansson är en av lagets alla eldsjälar, hon är också ordförande och uttagningskommitté.

– Just nu spelar vi i mellersta allsvenskan, det vill säga det högsta efter elitserien. Det går bra, vi ligger någonstans i mellanskiktet. Vi har varit uppe i elitserien en säsong, men där är vi inte nu. Det vi satsar på nu är att få stabilitet i laget för att sedan avancera, säger Maria Johansson.

Gemenskap

– Sedan är det ju inte bara tävling, utan också det sociala. Vi har ju blivit ett sammansvetsat lag genom alla resor tillsammans. Man kan väl säga att vi snittar på två till tre tävlingar i månaden. Sedan blir det ju att man äter ihop och gör andra sociala aktiviteter när man reser, menar Maria Johansson.

Gammal som ung

Bowling är en sport där man kan hänga kvar på elitnivå längre än i andra sporter, då det i mångt och mycket handlar om nerver och inte bara fysik.

– Maxpoäng på en serie är 300 poäng, vilket är ganska ovanligt att få på vår nivå. Mitt rekord är 299 poäng, men det är några år sedan, avslutar Maria Johansson.