• Johan Horsak vd på Biltema har haft ett bra år. Foto: Tommy Pettersson

Bra år för Biltema

Varuhuskedjan Biltema, som började sin postorderverksamhet i en liten källarlokal i Linköping 1963, är idag ett av Sveriges mest lönsamma företag. Tillväxten i företaget ökar och ur ett nordiskt perspektiv är Danmark den marknad som just nu går bäst för företaget.

–Vi har haft ett helt fantastiskt år 2014 där vi fick en decemberförsäljning som jämfört med förra året ökade med hela 19 procent, säger Johan Horsak vd på Biltema Sverige. – Normalt är det de stora köpcentrum som tar det mesta av julhandeln, men 2014 blev ett genombrott för oss i december. Vi har dessutom öppnat sex nya varuhus under året och vår totala omsättning passerade för första gången fyra miljarder i Sverige.

Biltema har sedan starten vuxit till att idag finnas på cirka 120 platser i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Det som från början var en ren handel med produkter och reservdelar till bilar, har idag ändrats till ett sortiment inom i stort sätt alla områden.

Snabb expansion

1976 öppnade företaget sitt varuhus på Tornbyområdet i Linköping och omsättningen steg till 25 miljoner.

1983 öppnade det första varuhuset utanför Linköping och den etableringen skedde i grannlandet Norge och därmed började en snabb expansion både i Sverige och Norden. En expansion som innebär cirka 120 varuhus idag i de nordiska länderna. Två gånger om året ger företaget ut sin produktkatalog, som trycks i cirka 15 miljoner exemplar och omfattar cirka 18 000 artiklar.

Biltema Foundation

Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm är idag ordförande i Biltema Foundation, som tillsamman med många andra stora företag skänker pengar till hjälpinsatser runt om i världen.

Läkare Utan Gränser har i dagarna fått motta 1 miljon euro för medicinska hjälpinsatser i de mest drabbade områdena av Västafrika av Biltema Foundation.

–Vi har svarat på FNs och de stora internationella hjälporganisationernas begäran om ekonomisk hjälp. Det är en självklarhet för oss att vi nu bidrar till att hjälpa så många människor som möjligt som nu drabbats av Ebola, säger Sten-Åke Lindblom, som stödjer flera olika välgörenhetsprojekt runt om i världen.