• Margareta Carling, Jorunn Antonsen, Gerd Wennberg  och Irene Abrahamsson är medlemmar i Linköpings Guideklubb. Foto: Stefan Hedström

Bra fötter och mycket kunskap

Linköpings Guideklubb visar inte bara runt turister i de centrala delarna av Linköping och pratar om tider som flytt. Nej, verksamheten är betydligt större än så. I år är det trettio år sedan de startade upp sin förening.

Det är fyra engagerade och kunnig damer som sätter sig runt bordet för att berätta om vad man sysslar med och hur guideklubben jobbar.

Guidening varje onsdag

– Vi har så mycket mera på vårt program än de öppna visningarna som äger rum varje onsdag, berättar Margareta Carling, vice ordförande i klubben, eller föreningen som det egentligen handlar om rent praktiskt.

– Vi har så många olika vandringar så jag kan faktiskt inte räkna upp allt, men antalet standardvandringar uppgår till mellan åtta och tio.

Stångån en pärla

En standardguidning ser enligt Margareta och hennes tre guidekollegor Jorunn Antonsen, Irene Abrahamsson och Gerd Wennberg ut enligt följande: Samling vid Stora Torget och Folke Filbyter, sedan vidare till Hospitalstorget, Stenhusgården, den gamla Storgatan och så avslutar man vid Domkyrkan och Linköpings slott.

– Man skulle mycket väl kunna göra en avstickare till Stångån som vi alla tycker är mycket vacker och en plats man vill lyfta fram, enas samtliga guidedamer om. Linköpings Guideklubb består av totalt 35 personer som alla har sina specialområden och kunskaper. En ny tur som man just börjat med är ”matvandringar” där man betalar en summa och sedan får gå in på olika krogar eller restauranger och smaka på ett antal utvalda rätter samtidigt som två andra guider spelar upp olika scener. Att vara guide är lite som att skådespela får jag ganska snart klart för mig.

– Sedan är det ju så väldigt roligt, säger Irene Abrahamsson, 78 år ung och fortfarande fullt aktiv som guide.

Tåliga fötter och humor

– För att bli en bra guide så måste man inte bara vara kunnig, utan man måste också ha bra och tåliga fötter och mycket humor, menar hon och får medhåll av de övriga tre.

Trettio år har nu gått sedan guideklubben startade men ursprunget är ännu lite äldre och går tillbaka till 1972 och en utbildning för guider som hölls av Linköpings kommun. Sedan 1983 är detta en fristående förening som jobbar åt kommunen, företag, skolor och alla andra som vill ta deras tjänster i anspråk.