• Drivvedsfolket öppnade på Arbis under torsdagen. På bild: bandets sångare Johan Lindman. Foto: Kajsa Nilsson
  • Vackra toner och skarpa ord av Emil Jensen. Foto: Kajsa Nilsson
  • Professionellt framträdande av talangfulla Sabina Ddumba. Foto: Kajsa Nilsson
  • Den svenska björnstammen på hemmaplan i Norrköping. Foto: Kajsa Nilsson
  • Rapparen Michel Dida bjöd på en intensiv konsert med flera gästspel, av bland andra Little Jinder. Foto: Kajsa Nilsson
  • Fullt ös på Death Teams konsert på Kopparhammaren. Foto: Kajsa Nilsson
  • Jake Beaumont-Nesbitt, Petri Lundén, Carl Blom, Virpi Immonen och Keith Harris diskuterar kring var musikindustrin hittar inkomster. Foto: Fanny Miles

Bra mix på årets vinterfestival

Årets vinterfestival Where''s the music höll sig i linje med fjolårets publikantal på dryga 4 700 personer som besökte tredagarsfestivalen i helgen som var.

Trots att festivalen höll jämna steg med premiäråret var det en nöjd Stefan Papangelis som kom till jobbet i måndags.

– Det har varit tre fantastiska dagar med bra musik och intressanta konferenspunkter. Hela Norrköping fylldes så för turistnäringen har det varit bra också, säger Upplev Norrköpings vd Stefan Papangelis.

Festivalhelgen var lugn medan musiken flödade i centrala Norrköping i helgen. Det var konserter på tio scener och spontandans vid Nordic Playlists husvagn på Holmentorget. En helg full av glädje som slutade i tragedi för ett av festivalens band, brittiska Viola Beach, som omkom i en bilolycka på väg mot Arlanda i Stockholm.

– Det är extremt tragisk för alla parter. Vi har visat sympatier via de forum vi kan, säger Stefan Papangelis.

Musik för alla

Publiken tycktes njuta av god musik och varandras sällskap. Med allt ifrån små lokalband till etablerade artister spände festivalen över en stor bredd. Kraftfull sång med hyllade Sabina Ddumba i Flygeln, dansant med Death Team på Kopparhammaren och känslosamt med Emil Jensen i Värmekyrkan. Det fanns något för alla.

Lokala förmågor

Flera lokala Norrköpingsband fick scentid under festivalen. Pop-rockiga Drivvedsfolket öppnade festivalen med såväl medryckande musik som humoristiska mellansnack av sångaren Johan Lindman. Den svenska björnstammen spelade på hemmaplan iförda pyjamas och ett stort jordklot svävande över scenen. Norrköpingsbandet Maj Monet, som de gjort låten Country tillsammans med, klev upp på scenen för att spela tillsammans med dem efter sin egen konsert på Black box.

Lyckad konferens

Även om publikantalet inte sköt i höjden så syntes fler utländska delegater under konferensen. Fredagen bjöd på punkter som The irresponsible party, Friends or foes och Where''s the money med paneldiskussion mellan bland andra Keith Harris, Petri Lundén och Virpi Immonen. Samtal om industrins förändring från fysiskt album till digital låtlista och var musikbranschen hittar inkomst lockade till en fullsatt Trozelliisal på De Geer-hallen.

– Konferensdelen är primärt riktad till branschfolk inom musikindustrin. Men branschen är bred så det kan tilltala många, säger Stefan Papangelis.

Blickar framåt

Efter andra året syns det att festivalen uppskattas men Stefan Papangelis tror att det går att locka fler besökare till staden.

– Den här festivalen riktar sig till musikintresserade och det tar ett tag att locka hit folk utifrån. Men det ligger även en utmaning lokalt där vi vill visa att man för en liten summa pengar kan uppleva musik som kan tilltala alla.