• Tina Karlsson är chef för Gamla Linköping. Foto: Tommy Pettersson
  • De omåttligt populära musikerna Lasse och Jacek är alltid på spelhumör. Foto: Tommy Pettersson

Bra sommar i Gamla Linköping

Att Gamla Linköping är en turistmagnet av mått och drar hundratusentals besökare till kommunen år efter år är ingen nyhet. Än är sommarsäsongen 2016 inte över men tillsammans med chefen Tina Karlsson, polisen Peppe och musikerna Lasse Ström och Jacek Malisz tittar vi lite i backspegeln.

En topp bland besökartalen var 2011 men annars ligger det stabilt på runt 400 000 tusen besökare på år i Gamla Linköping. Under säsongen 2016 har man valt att försöka locka besökare även under kvällstid med olika typer av föreställningar och konserter. Bland annat så har countrystjärnan Doug Segers varit på besök, man har haft en föreställning om Tage Danielsson och med hans texter och sedan årets familjeföreställning om "Svingelskogen" och dess innevånare. Just som Linköpings Tidning besöker Kryddbotorget spelas där upp en föreställning om det stora bankrånet 1854. Historien om Linköpings största bankrån genom tiderna varje dag klockan 12.00 och klockan 15.30.

Händer något var dag

– Här händer det något varje dag, säger chefen Tina Karlsson och ger fler exempel på vad som händer och sker en vanlig dag på friluftsmuseet Gamla Linköping. Att det är febril aktivitet råder det dock ingen tvekan om.

– Här kommer det folk från hela världen men mest från Tyskland kanske, filosoferar Lasse Ström som är en av de mycket populära gårdsmusikanterna och fortsätter:

– Det kommer även folk från min kollega Jaceks forna hemland Polen, vi har besök från Japan och Kina. Ja, det är nog få nationaliteter som inte satt sin fot här, fortsätter han och fingrar på sitt dragspel och så spelar han och Jacek Malisz en dänga från anno datuzmal.

Välbesökta föreställningar

Både Tina, Peppe och de båda musikerna Lasse och Jacek att både kvällarna och dagarna varit välbesökta. De flesta av föreställningarna har varit slutsålda, besökarna nöjda och solen har lyst över de gamla husen och de små och kullerstensklädda gatorna.

– Fick jag önska något inför framtiden så är det en uppställningsplats för husbilar då dessa blir allt fler och fler, säger Tina Karlsson som ständigt har en budget att kämpa med och kanske mot. Det är självklart inte gratis att driva en sådant omfattande område som gamla Linköping och Vallagård.

– Jag har goda förhoppningar om att vi under nästa år kan ha i ett nytt "Lilla Valla", avslutar Tina Karlsson.