• Lilla Brödbodens flytt till Grindgatan i Ekholmen har medfört en stor skjuts för verksamheten. Bagarna Niklas Rexteg och Niklas Stenmark njuter av att gå till jobbet. Foto: Dennis Petersson
  • 10 000 semlor planeras göras till Fettisdagen den 28 februari. Den forna butiksägaren Lasse Önnegrens populära semlor går som smör varje dag. Foto: Dennis Petersson
  • Även försäljningen för det övriga sortimentet har ökat kraftigt sedan flytten för närmare tre månader sedan. Foto: Dennis Petersson

Braksuccé för bageriets storsatsning

"Mellan 800 och 1 000 semlor varje dag"

Till slut slog drömmen in, lokalen på Grindgatan i Ekholmen blev ledig. Lilla Brödboden nappade direkt, bytte bageriadress och utökade verksamheten, dessutom fick sortimentet ett prestigefyllt tillskott, nämligen Lasse Önnegrens populära semlor. Nu, ungefär tre månader senare, är succén ett faktum och försäljningen går som smör. – Vi har fått en riktig rivstart, säger bagaren Niklas Stenmark.

I slutet av månaden, den 28 februari, infaller årets Fettisdag, vilket innebär att den klassiska semlan återigen är på allmänhetens läppar. Bagarna runt om i landet förbereder sig för en väntad anstormning, på Lilla Brödbodens bageri i Ekholmen råder inget undantag. Radarparet Niklas Stenmark och Niklas Rexteg planerar att tillverka 10 000 semlor tillsammans med kollegorna. 

– Det är vårt mål. Det är många semlor, men det går, säger de motiverade bagarna. 

En nystart

För närmare tre månader sedan gjorde de sig hemmastadda i Karamellos gamla lokaler på Grindgatan i Linköping, lokaler de haft ögonen på under flera års tid. När möjligheten uppenbarade sig fanns inte tillstymmelsen till tvekan, utan flyttlasset packades och verksamheten fick en rejäl nystart, med ytterligare en butik vid sidan av affären på Nygatan i centrum.

– På den här sidan av stan fanns det inget riktigt bageri, så vi såg en lucka som kunde fyllas. Lokalerna är bättre här och kundkontakten har utvecklats något enormt. Det har varit mycket att göra sedan vi öppnade, men det är så det ska vara, vi har fått en riktig rivstart, berättar Stenmark.

Gedigen skjuts

Något som bidragit till den gedigna skjutsen är den forna butiksägaren Lasse Önnegrens välkända och populära semlor. Med en vilja att föra arvet vidare delade han med sig av recept och knep, och nu har hans bakverk fått nytt liv.

– Den enda skillnaden nu är att vi gör bullen själva, från grunden, så vi tillsätter lite mer kardemumma, annars är fyllningen och grädden exakt den samma. Dagligen brukar vi göra mellan 800 och 1 000 semlor och av just Lasses semla har vi sålt så många som 750 stycken på en dag, många fler än vi hade förväntat oss, berättar de båda Niklas-bagarna.

Större butik

Planer att utveckla verksamheten finns genom att bygga ut butiksdelen, dessutom ska de utöka sortimentet med "bygga själv"-mackor.

– Förhoppningsvis fortsätter det att flyta på, då kommer det gå riktigt bra, avslutar de.