• Nu blir det koll på pizzan. Just denna heter Mariestad av någon outgrundlig anledning. Foto: Jerry Prütz

Branschträff ska öka kvalitén på pizzan

De flesta branscher har någon form av organisation att luta sig mot och där man kan få råd och stöd i olika frågor. Men för Linköpings vanligaste restaurang, pizzerian, har det länge saknats både en organisation och ett branschutbyte. Därav så bjöd Miljökontoret in till en sådan träff för en tid sedan.

I Linköping finns det drygt 50 pizzerior och hälften av dessa var med på den träff som Miljökontoret bjudit in till. Överlag så var responsen väldigt positiv.

– Vårt mål är att höja kvalitén på stadens restauranger och det gäller självklart även pizzeriorna, menar Gunnar Gustafsson, ordförande för Bygg- och miljönämnden och miljöpartist. Han fortsätter:

För varmt

– Det vanligaste felet eller det som man brukar få anmärkning på vid kontroller är att man inte håller tillräcklig temperatur på den mat som varmhålls och att man inte kyler olika maträtter tillräckligt snabbt. Detta gäller självklart inte enbart pizzerior, utan det förekommer även på lyxigare ställen.

Miljökontoret informerade även om plaster och hur fel plast till fel maträtt kan fälla ut farliga kemikalier om det vill sig riktigt illa. Frågan om allergier var även på tapeten och hur man ska informera på ett korrekt sätt så att ingen får i sig sådant personen inte får i sig något den inte tål. I många fall kan det få katastrofala följder.

Uppskattad träff

– Jag uppfattar det som om träffen var mycket uppskattad med många positiva kommentarer. Som jag uppfattar det hela så är detta ett forum som både behövs och uppskattas, avslutar Gunnar Gustafsson, ordförande för Bygg- och miljönämnden.