• Linköpings nya Brasserie kommer att ligga i Mannersons fastighet, som var Axel Brunskogs första hus. Foto: Fanny Miles
  • Här, växer ett nytt torg fram. Foto: Fanny Miles

Brasserie åt folket

Mannersons satsar fullt ut på ett Brasserie, nästan i hjärtat av Linköpings historiska kvarter. Herr Axel Brunskogs första hus, det rödbruna huset som blickar ut över Hospitalstorget, är i renoveringstagen. 18 lägenheter i huset, 250 kvadratmeter kontor och så Brasseriet.

Det är visionen, menar Carl-Fredrik Grönhagen, Mannersons fastighets VD.

– Idén kom av att jag ville ha ett ställe som är öppet hela dagen. En mötesplats med en vardagsrumskänsla. Det ska vara en plats att slappna av på, säger VDn.

En del av omvandlingen

Planen är att öppna Brasseriet i slutet av 2015.

– Många har hört av sig och visat intresse. Vi vill ha någon med god erfarenhet från restaurangbranschen och som vet vad den vill, säger visionären. Hospitalstorget är under förvandling. Kommunen planerar för ett nytt torg, utan biltrafik och parkeringar, som ska integreras i stadsbilden. Bokhållaregatan ska få samstämmig skyltning, ny stensättning leder fram till torget och planteringar som ska omsluta platsen.

–Det här är ett litet torg med ett fåtal fastighetsägare. Jag tycker att vi har en bra dialog med kommunen, de lyssnar på våra idéer, säger Carl-Fredrik Grönhagen.

Sal för möten

Lokalen för Brasseriet har högt i tak och ljuset från fönstrena riktigt fyller rummet, eller salen är nog ett bättre ord. Det lyser i ögonen på Carl-Fredrik Grönhagen när han förklarar utformningen av Linköpings nya restaurang.

–Här ska man kunna få en lättare bit mat, ta sig ett glas vin och titta ut över torget. Linköping ska bli en liten storstad istället för en stor småstad. Då behövs fler stadsdelar som den här, säger han. Arbetet rullar på. Snart blir ”bakgatan” Linköpings framsida.