• Nu är det godnatt och farväl för alla Bråvallas festivalbesökare. Foto: Patrik Ekström

Bråvallafestivalen tar farväl

Efter fem års publikt och artistmässigt sett framgångsrika år tar FKP Scorpio farväl av Norrköping och Bråvalla. Om det beror på våld, kränkningar eller ekonomiska övervägande kan i dagsläget vara för tidigt att svara på. Men det troliga är att en kombination av oacceptabel brottslighet från en del missdådare och en släng av den Svenska "Festivaldöden" har spelat in när man nu avslutar Bråvallafestival äventyret.
Med cirka 50 000 besökare årligen har Bråvalla blivit den självklara mötesplatsen för musikintresserade. På scenen har allt ifrån stora internationella rockband till lokala artister presenterats som har lockat besökare ifrån hela världen.

Men efter fredagens festival när ytterligare en våldtäkt anmäldes på festivalområdet dade arrangören fått nog och gjorde ett tydligt ställningstagande.

Lugnaste festivalen

– Det finns inte ord för hur otroligt ledsna vi är över det här, och vi vill beklaga och fördöma det å det allvarligaste. Det är fan inte okej. Vi accepterar det inte på vår festival. Vi har gjort allt som står i vår makt att förebygga och på plats säkra festivalupplevelsen för våra besökare. Årets Bråvalla har varit den bästa ur många hänseenden; personal, frivilligorganisationer och publik har vittnat om fantastisk stämning och vi har den hittills lugnaste festivalen i antalet anmälda brott mätt, pakar FKP Scorpio Sverige på i ett pressmeddelande.

–Vi kommer ta ett steg tillbaka. Detta är inte på grund av ett enskilt brott eller någon enskild händelse. Det handlar inte om att vi inte kan hantera problemet eller att problemet bor i festivaler, det handlar om att göra ett tydligt ställningstagande. Vi som arbetar med Bråvalla ser festivalen som företagets hjärta och är otroligt stolta över festivalen och det arbete som vi varje dag lägger ner på att skapa en plattform för musikälskare att mötas, säger Kajsa Apelqvist, presschef för FKP Scorpio Sverige.

–FKP Scorpio Sverige kommer fortsätta arrangera festivaler och konserter. Framför oss har vi många konserter och turnéer, allt från små klubbspelningar till några av Sveriges största stadiumkonserter, säger Niklas Westergren, marknadschef för FKP Scorpio Sverige.

Oerhörd betydelse

Bråvalla festival har under de senaste fem åren betytt mycket för Norrköpings kommun och alla som bor och verkar här. På scenerna har alltifrån lokala rockband till stora världsartister spelat. Tack vare Bråvalla festival har det öppnats många möjligheter för den lokala musikbranschen att få fäste nationellt och internationellt.

– Beskedet att Bråvalla festival 2018 inte kommer arrangeras är ledsamt. Jag och många med mig har skapat fina minnen ute på flygfältet. Vi kommer fortsätta arbeta för att attrahera stora evenemang till Norrköping. Tack till FKP Scorpio som satt Norrköping på musikkartan, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

Sveriges största

I Norrköpings uppmuntras musiklivet i de små och stora sammanhangen och skaparkraften är stark. Skolan, kulturskolan, föreningar, studieförbund och andra entusiaster fortsätter att lägga grunden till att så många Norrköpingsbor är utövare inom musikområdet. I Norrköping finns en unik kombination av ungt, modernt musikutbud och hundraårig tradition. Staden gästas av artister i världsklass och attraktiva evenemang lockar besökare och utövare.

– Det är vi som tillsammans skapar Norrköping och musiklivet här. Tack till alla som engagerat sig i att vi under de senaste fem åren varit värdar för Sveriges största festival, säger Louise Flygt, kommunikationsdirektör i Norrköpings kommun.