• Niels Nielsen i Dead Soul kommer ursprungligen från Åtvidaberg. Nyss stod han på scenen i sin gamla hembygd. Foto: Stefan Hedström
  • Erik av Pommern ledde marschen genom Åtvidaberg den 4 maj och nästan på dagen 600 år efter att han utfärdade privilegibrevet som grundlade Åtvidaberg. Foto: Tommy Pettersson
  • Torget var i mångt och mycket i fokus under firandet 2013. Foto: Tommy Pettersson
  • Viveka Adelswärd talade under midsommarfirandet vid hembygdsgården sommaren 2013. Foto: Tommy Pettersson

Brett jubileum med festyra hela året

Kerstin Skarin är en av två kommunchefer och den som varit ytterst ansvarig för 600-års firande. Här summerar hon 2013 års festligheter.

Kungabesök, artistuppträdanden och mycket, mycket mera. Firandet av Åtvidabergs första 600 år har inneburit många tillfällen till fest då det bjudits på allsköns programpunkter. Under hela 2013 har firandet ägt rum.

– Det som slår mig så här direkt är att det varit ett fantastiskt år med många inblandade från både kommunen, alla föreningar och en hel del privatpersoner. Under själva resans gång har vi lärt oss otroligt mycket men även lärt känna en del nya aktörer. Flera av de arrangemang vi gjort under året kommer att leva kvar i någon form. Något som var väldigt uppskattat var att vi hade plogat isen på Bysjön så det blev en 4 kilometer lång skridskobana. Jag vet att det var många åtvidabergare som tog tillfället i akt att åka på isen men det kom även folk utifrån till Bysjön. Detta var något som var både folkhälsobefrämjande och som inte kostade särskilt mycket då det bara handlade om att ploga ren isen, berättar Kerstin Skarin när vi pratar lite om året som gått. Jubileet har just avslutas i och med den konsert och lasershow som ägde rum den 28 december.

Budgeten hölls

I budgeten hade man avsatt tre och en halv miljon men bara två miljoner åttahundratusen gick åt. Detta är självklart Kerstin Skarin mycket nöjd med.

– Vi är en liten kommun med små resurser och vi har inte så särskilt mycket erfarenhet av att ordna sådant här men med hjälp av föreningar och andra aktörer så blev det riktigt bra på alla sätt. Jag kan ta som exempel de band som spelade nu som avslutning på hela året och som ställde upp på oss och gav oss ett bra pris då samtliga av banden hade kopplingar till Åtvidaberg på ett eller annat sätt. Sedan ska man agera ansvarsfullt och effektivt med kommunala medel, menar Kerstin Skarin och forstätter med att lista flera händelser under året.

Eldshow inleddes

– Det hände ju så mycket under 2013. Det började med eldshowen vid nyåret och avslutades ju med rockshow 28 december och dessemellan var det många arrangemang i både stort och smått. Den fjärde maj var den stora dagen kan man nog säga. Tre musikkårer spelade, landshövdingen åkte i Åtvidabergsbilen, artistuppträdanden och mycket annat som en fotbollsmatch mellan Djurgården och ÅFF lockade storpublik och dagen bjöd på ett storslaget väder. Kvällens show lockade även den väldigt mycket folk. Sedan kom kungen och drottningen hit i början på september vilket självklart också var en höjdpunkt för oss i Åtvidaberg. Det skedde även en hel andra och mindre arrangemang under året, bland annat hade vi en dansbandskväll som var mycket lyckad, summerar Kerstin Skarin som inte är främmade för att flera av de olika arrangemangen som skedde under 2013 kan fortleva även under 2014 och framåt - men till detta ber vi att få återkomma.