• Eva Johnsson och Enisa Deumic samtalar med den erfarna blodgivaren Claes-Johan Person. Foto: Dennis Petersson
  • Under de stundande semestertiderna behövs det fler blodgivare, därför uppmanar Blodtappen att fler människor som donera blod. Foto: Dennis Petersson
  • Det blir många provtagningar under en arbetsdag. Foto: Dennis Petersson
  • Bloddonationer välkomnas alltid på Blodtappen. Foto: Dennis Petersson
  • Sköterskan Britt-Marie Karlsson instruerar medicinstudenten Olle Johansson vid hans första besök på Blodtappen i Linköping. Foto: Dennis Petersson

Brist på blodgivare under semestertider

– Det är nu vi behöver fylla på lagren, säger Enisa Deumic, blodgivarsamordnare på Blodtappen i Linköping. När jul- och nyårshelgerna gör entré reser många bort, och då ökar behovet av blodgivare avsevärt. Därför söker de just nu personer som genom ett kort besök vill hjälpa till att rädda liv.

Redan vid öppningen klockan 11.30 står blodgivare i kö utanför entrédörren på Storgatan. Tidigare på morgonen har representanter från Universitetssjukhusets enhet, Blodtappen, stått vid centralstationen och delat ut reflexer, dels för att allmänheten ska synas i det dunkla vintermörkret, men även för att upplysa om hur behovet av blod ser ut inför de stundande semesterhelgerna.

– Under jul och nyår väljer många att åka iväg, och det ska man absolut göra, man förtjänar sin ledighet, men det är också då vi behöver fylla på våra lager som mest. Inflödet av blodpåsar minskar och så vet man inte vad som kan hända i den hektiska trafiken, därför uppmanar vi fler personer att komma till oss och donera blod under den här perioden, säger Enisa Deumic, blodgivarsamordnare på Blodtappen.

Två blodgivare

Två av de personer som klev in genom dörren när klockan slagit 11.30 var Olle Johansson och Claes-Johan Person, den ena var där för första gången, den andra, han är en erfaren blodgivare. 

– Det blir den 24:e gången faktiskt. Det är mitt bidrag till de som behöver blod helt enkelt, dessutom har jag en ovanlig blodgrupp som gör att de brukar ringa in mig ibland. Kan jag hjälpa en människa känns det här som ett enkelt och smidigt sätt, säger Person.

– Jag känner att det är en så lätt sak att göra som dessutom gör stor skillnad. Jag har precis börjat plugga medicin, så jag har fått lite mer kunskap om det hela, och då känns det viktigt, säger debutanten Olle Johansson.

Tre liv per gång

I Östergötland är det 18 000 personer som är registrerade som blodgivare, en siffra som ökade väsentligt när Blodtappen flyttade sin bas från US till innerstaden för omkring fyra år sedan, de så kallade blodbussar som reser runt i länet är också en bidragande faktor. Med den förbättrade tillgängligheten är det fler som avvarar en halvtimme av vardagen för att rädda liv. 

– Man räddar uppemot tre liv varje gång man donerar blod, på ett år handlar det om nio till tolv personer, upplyser Enisa Deumic.