• Troligtvis får Joline inte gå på samma förskola som lillebror Theo. Foto: Emma Garzon

Brist på förskoleplatser i Vikingstad

Går inte att lösa problemet till våren

Redan nu är det fullt på förskolorna i Vikingstad. Vikingstadborna Emilie Sandberg och Samuel Hilberts har redan haft problem med förskoleplats för deras första barn, och med deras andra barn ser det ut att bli ännu värre.
På den gröna plastgrillen ligger hamburgerkött och kyckling. Fyraåriga Joline kan titulera sig som grillmästare. Hon serverar sin mamma Emilie och sin pappa Samuel en tidig middag medan lillebror Theo, ett år, sover. Det märks att familjen trivs i deras hus i Vikingstad där de har bott i tre år. Det tar bara fem minuter att promenera till Jolines förskola, eller tio minuter i hennes gånghastighet. Emilie har nyss börjat jobba i Mjölby efter föräldraledigheten och nu är Samuel hemma med Theo. Föräldrarna har sökt förskoleplats till Theo, men det ser inte ljust ut. Emilie berättar om grannar som har fått vänta på en plats i Vikingstad i över ett år.
– När vi pratade med en lärare fick vi uppfattningen att det inte är troligt att Theo får plats på förskolan där storasyster går. Det känns jättejobbigt, jag vill att barnen ska gå på samma förskola, säger Emilie.
– Jag tycker också att det känns jobbigt att inte veta när jag kan börja arbeta, fyller Samuel i.
I Vikingstad, Rappestad, Västerlösa och Sjögestad, som alla tillhör samma område, är det fullt på förskolorna.
– Så här års ska det inte vara fullt, säger Kristina Frank som har hand om förskoleverksamhetsfrågor på Barn- och ungdomsavdelningen.
Hon tillägger att det kommer stå mellan tio och tolv barn i kö i Vikingstad efter september. Det är även kö i Skäggetorp och Berga.
– Vi har tagit fram åtgärder för områdena, men i Vikingstad och Skäggetorp innebär åtgärderna inte att vi lyckas lösa det till våren 2016, säger Christer Gunnarsson, lokalansvarig på Barn- och ungdomsavdelningen.

Överklagat ny förskola

I Rappestad finns det en detaljplan för en nybyggd förskola, men grannar har överklagat.
– Jag blir riktigt irriterad över överklagandet, säger Emilie.
Enligt Christer Gunnarsson ska kommunen lyssna på grannarnas synpunkter och se om det går att lösa.
Joline fick plats på ett familjedaghem efter någon månad. Förra sommaren gick dagmamman i pension och innan det sökte Emilie och Samuel plats på en förskola i Vikingstad. 
När vårdnadshavare har anmält önskemål om förskola i en av kommunens förskolor ska kommunen erbjuda barnet en förskoleplats inom fyra månader.
– Vi sökte fyra månader innan för att få plats den första mars, men vi fick inte reda på något förrän i juni och sedan fick Joline börja förskolan i augusti. Eftersom vi fick vårt andra barn var jag hemma, så då var det inte jättefarligt men jag blev ändå stressad, berättar Emilie.
Nu har en ombyggnadsplan tagits fram för en del av den gamla skolan i Vikingstad, där en förskoleenhet ska byggas. Dock blir den inte klar förrän i januari 2017. Till dess hänvisas föräldrarna till garantiförskolor. I Lambohov finns det en garantiförskola för Vikingstadbarnen, men det är inte säkert att alla får plats där enligt Kristina Frank. Det kommer inte att bli en permanent förskola.
– Jag tycker att kommunen borde bygga fler förskolor i Vikingstad. Jag tror att ännu fler barnfamiljer kommer flytta hit så det behövs fler förskolor än bara en, säger Emilie bestämt.