• Lars Nilsson ger brorsan Magnus de sista direktiven innan han ger sig ut på ännu ett jobb som kan handla om att flytta maskiner, köra jord eller något annat inom marktjänst. Foto: Leif Larsson
  • Lars Nilsson, t.v. driver Ginkelösa Marktjänst ihop med brorsan Magnus Nilsson. Lars startade firman redan som 18-åring, år 2008, och den har gått bra hela tiden. Foto: Leif Larsson

Bröderna Nilsson lever företagsdrömmen

För sex år sedan, som 18-åring, startade han en egen firma. – Jag tog studenten på en fredag och på måndagen hade jag jobb och har haft fullt upp sedan dess, omvittnar Lars Nilsson, som driver Ginkelösa Marktjänst AB tillsammans med sin bror Magnus.

Lars är uppvuxen på släktgården i Ginkelösa, nära Linghem, och fastnade tidigt för lantbruk och framförallt maskiner. Redan som liten hade han planer på en egen entreprenörfirma. Och när han utbildade sig till maskinförare på Anders Ljungstedts gymnasium startade Lars sitt företag. Efter skolan, från år 2008, har jobbet dominerat hans liv.

Ginkelösa Marktjänst hade i början traktorer och utförde jobb som att röja snö, sopa sand, sätta upp snöpinnar och vattna kommunens planteringar. Kontinuerligt har maskinparken breddats och antalet tjänster utökats. Man kör främst åt större företag som Svevia och NCC och de flesta av jobben är i Linköping men finns även i hela Östergötland och numera också i Stockholm.

– Varje år har vi köpt en ny maskin. Nu har vi tre traktorer, en lastmaskin, en lastbil och en till på gång, tre firmabilar och mycket redskap. Numera saltar vi även grusvägar på sommaren, kör grus och jord och flyttar maskiner, berättar bröderna Nilsson.

Tufft med snö

Ibland är det jobb nästan dygnet runt. Efter att ha jobbat hela dagen kan de väckas mitt i natten för att röja snö.

– Ibland blir det inte mer än två-tre timmars sömn. Intensiva snöfall är det tuffaste i jobbet, klargör Lars.

I dag finns fyra personer i företaget. Mikael Andersson anställdes från start och för 1,5 år sedan tillkom Anders Fransson och Magnus. Den sistnämnde har gått samma gymnasieutbildning som Lars och det var naturligt att hamna i branschen och börja hos brorsan.

– Vi har pratat om att göra Magnus till delägare men jag vill att han är anställd ett tag till för att känna på om det här är hans grej. Redan nu har han mycket ansvar, upplyser Lars.

Frihet i jobbet och kul arbetsuppgifter är viktiga komponenter för grabbarna. Så är även kvaliteten på det utförda jobbet.

– Om vi exempelvis ska sopa bort grus på en gata då ska precis allt vara borta när vi åker därifrån. Ryktet är viktigt och det säljer vi på, säger Lars.

– Det handlar också om yrkesstolthet, inflikar Magnus.

Lars, 25 år, och Magnus, 20 år, ser bara fördelar med att arbeta ihop med brorsan.

– Vi tycker olika ibland men så är det med bröder. Det fungerar bra, säger Magnus.

– Det är en styrka att kunna jobba ihop med någon som man känt länge och verkligen kan lita på, konstaterar Lars.

Nyanställer kanske

Bolaget har gått med vinst hela tiden, växer successivt och vinner nya avtal. Framöver kan det personella utökas.

– I dag använder vi F-skattare vid toppar och funderar nu på om vi ska fortsätta så eller anställa fler, påpekar Lars.

Även innovativt händer det saker. För att placera snöpinnar har man använt en maskin som kopplas till ett fordon. Det har krävts två man och känts en aning trafikfarligt. I år fick bröderna Nilsson en idé.

– Vi köpte en högerstyrd bil som vi utrustat så att man enkelt kan både göra hål för pinnarna och sätta ner dem. Det räcker med en man och blir mycket billigare och säkrare än förr, redogör Lars.

Det Lars Nilsson drömde om som liten grabb har uppfyllts. Han har en egen firma med maskiner och fordon som arbetsredskap.

– Nu lever jag drömmen och ska köra på och utveckla företaget ännu mer, bedyrar den unge entreprenören.