• Den dokumentära föreställningen Bröllopsresan hade premiär i Norrköping i höstas. I februari kommer den till Linköping. Foto: Fanny Miles

Bröllopsresan till Linköping

Dokumentära föreställningen Bröllopsresan byter scen från Stora teatern i Norrköping till Stora teatern i Linköping.

Den 5 februari är det nypremiär för pjäsen, skriven utifrån EU-migranternas Gabriela Diias och hennes makes liv från Rumänien till Sverige.

– Det här manuset är mitt bud på verkligheten, framhöll manusförfattaren Ylva Julén inför premiären i Norrköping i höstas. Hon träffade Gabriela och Marian i ett soppkök och det var där berättelsen började. Genom intervjuer med tiggare och dokumentärt filmat material har hon byggt upp en föreställning som hon hoppas kan förändra synen på människans värde.

I jakt på lyckan

Paret sökte ett bättre liv, bort från fattigdom och utanförskap. Efter en tid i Italien tog de riktning mot Sverige men bilen de färdas i havererar på en parkering på shoppingområdet i Tornby. Där är början på ett liv på väg att falla samman. För överlevnad sätter sig Gabriela och Marian utanför Hemköp och börjar tigga.

– Hela livet var på väg att falla isär. Jag var så säker på att hitta jobb, berättade Gabriela Diia under en repetition. Förutom att stå som grund till berättelsen har Gabriela också en roll i föreställningen.

Spelas till mars

Ylva Julén blev engagerad i att göra en dokumentär om tiggare efter att ha förstått att tiggeriet är provocerande för så många människor. Nyfikenheten över varför tog över. Men många stannar inte vid att bli provocerade utan tar det ytterligare ett steg med kränkningar, glåpord och spott. Nu får allt en plats på Östgöta teaterns scen. Berättelsen kommer nära och tränger sig inpå. Verkligheten sammansatt i en föreställning, uppvisad i en vacker teaterlokal, framförd med skicklighet av en väl sammansatt ensemble. Bröllopsresan spelas till och med den 12 mars.