• Brobyggaren Biserka Zenkovic. Foto: Stefan Hedström
  • Vårt Nygård, en viktig knutpunkt. Foto: Stefan Hedström

Bron mellan kulturer

Vårt Nygård

Biserka Zenkovic är Linköpings enda romska kvinnliga brobyggare. I Skäggetorp finns det sammanlagt fyra stycken.

En brobyggare arbetar med att svetsa samman olika kulturer, i Zenkovic fall romer och svenskars. Exempelvis används brobyggarna vid kontakt med olika verksamheter som skola, familjecentralen och ABF där de kan vara en hjälpande hand.

- Jag hoppas att vi kommer få en brobyggare till sociala förvaltningen, det skulle underlätta mycket, menar brobyggaren Biserka Zenkovic.

En knutpunkt

Vårt Nygård är en samlingsplats för romska brobyggare, där både romer och svenskar kan mötas.

– Jag hoppas vi blir fler i framtiden, för det skulle underlätta arbetet enormt och jag vet att vi är en trygghet för båda kulturerna, berättar Zenkovic och fortsätter, vi behöver verkligen fler kvinnliga brobyggare.

Att nå ut

– Jag gillar att arbeta med grupper, man når ut till fler människor på en och samma gång. Jag har en romsk tjejgrupp som går i femman och sexan i Skäggetorps grundskolor. Först var föräldrarna skeptiska till att de i och med detta skulle försvenskas, men det släppte. Jag jobbar med tre viktiga punkter med dem: Motivation till skolgång, att skaffa fritidssysselsättning och att ge samhällsinformation, säger Zenkovic.

Zenkovic har även en grupp för nyblivna mammor och en för äldre kvinnor som kan träffas, umgås och träna på svenska.

Inte lika för alla

– Registreringen som det skrevs om nyligen i media var enormt olycklig för relationen mellan romer och svenskar. Det vi brobyggare har byggt upp tog ett par steg bakåt i ett slag. Sverige har lagar som polisen själv bryter, avslutar Biserka Zenkovic.