• Lisa Borg och Ulf Kaliff har bott i området i nästan 30 år.
  • Kaliff har naturligtvis byggt trädäcket själv.
  • En traditionell gärdsgård omgärdar huset.

Bruksorten växer igen

Ljungsbro kopplas för det mesta ihop med Cloetta chokladtillverkning. Bruksorten var under efterkrigstiden centralort i Vreta Kloster.

Samhället växte under 1950-talet ikapp med dess dominerande industri och så var det ända fram till 1980-talet. Efter kommunsammanslagningarna och en del andra faktorer stannade utvecklingen av och Linköping växte i andra väderstreck.

Omgiven av vatten

Idag är Berg ett av de mest populära områdena i kommunen men det verkar också som om Ljungsbro börjar väcka intresse hos hussökande familjer. Det här är något som trädgårdsmästare Ulf Kaliff och hans sambo Lisa Borg tycker är bra.

– Jag har bott här i hela mitt liv. Mina föräldrar kom hit 1947 när de tog över en mindre handelsträdgård, Knivingsdal, berättar Ulf.

–  Jag tog över handelsträdgården i början på 1970-talet och drev den fram till 2008. Jag har varit Ljungsbro trogen hela livet kan man säga. När jag fick erbjudande från byggföretaget Åhlin&Ekeroth att sälja fastigheten så slog jag till och tog pension samtidigt, säger Ulf Kaliff som passade på tillfället att stycka av lite mark och även köpa ett av de hus som växte fram vid Knivingsdals handelsträdgård.

Åhlin&Ekeroth tog efter köpet ansvaret för både sanering och byggnation av det gamla handelsträdgårdsområdet.

– Det kändes väldigt seriöst och ansvarstagande så det var inte något svårt beslut att sälja, säger Ulf Kaliff.

Pendelavstånd till allt

Idag bor han i området som heter Slussvaktaren, blott ett stenkast från Göta kanal och med närhet till en väl utbyggd service.

– Vi kan inte ha det bättre än här. Vi kan sitta i lugn och ro och titta på båtarna som passerar och det finns gott om affärer och offentlig service. Vi har nära till flera olika bad och på vintern kan man ju åka skridsko på kanalen, säger Lisa Borg.

– Vi får väl hoppas att fler upptäcker hur fint det är att bo i Ljungsbro!