• Det var sex år sedan sist men nu finns Bruno K Öijers nya diktsamling ute. Foto: Fanny Miles

Bruno K Öijer släpper nytt

Som Linköpings-Posten tidigare skrivit om så kommer stadens mest kände poet ut med en ny diktsamling. Från och med den 11 september ligger ”Och natten viskade Annabel Lee” på diskarna.

Bruno K Öijer föddes i Linköping 1951 och växte upp i ett numera rivet hus på Badhusgatan i centrala Linköping. Om detta kan man läsa i hans förra diktsamling ”Svart som silver” som kom 2008. Debuterade gjorde han redan 1973 med ”Sång för anarkismen” men genom åren har han varit relativt sparsmakad med utgivningar. Sedan den senaste och lovordade ”Svart som Silver” har det gått hela sex år och innan dess så var det hela sju år då ”Dimman av allt” kom 2001.

Korthuggna dikter

Bruno K Öijers dikter är ofta korthuggna, skrivet med en rak och varsam penna där han liksom vägt orden på guldvåg. De är fulla med bilder och liknelser. På senare år har han ofta återkommit till barndomen och uppväxten i Linköping. I ”Svart som silver” finns en mycket talande dikt där den gamle Bruno ringer upp sitt sjuåriga jag men sjuåringen är upptagen med att leka och vill inte prata. I nya ”och natten viskade Annabel Lee” (som är en av figurerna i Edgar Allen Poes böcker”) kan man läsa om Brunos far som begick självmord när han var liten ”Vissa saker/går inte att bortse ifrån/som att jag var hans son/och han tog sitt liv/det går inte att förneka/att han lämnade hustru och barn/gick ut genom dörren en nyårskväll/och aldrig kom hem igen” (Höljt i dunkel).

Rockstjärnestatus

Bruno har nästan en rockstjärnelik status i Sverige och hans uppläsningar är alltid fullsatta och näst intill magiska. Ensam, utan minsta fusklapp, så nästan sjunger han eller väser sina dikter under kanske drygt två timmar. Han har även samarbetat med både Thåström och Kent. När Thåström uppträdde i Linköping senast, framförde Bruno bland annat en av sina mest kända dikter ”Terror” och på Sällskapets, där Thåström är en av medlemmarna, framför Bruno ” Var och en av oss” på sitt sedvanliga och säregna sätt.

Gör upp med Sverige

”Och natten viskade Annabel Lee” är en rasande uppgörelse med ett Sverige som Bruno inte känner sig hemma i. Där är han rak och kristallklar medan han i dikterna om sin uppväxt nästan är smått nostalgisk och på sina håll är han både uppsluppen och lätt skämtsam. ”Och natten viskade Annabel Lee” är efterlängtad av många och snart ger han sig ut på en uppläsningsturné och den andra december kommer han till Stora Teatern i Linköping.