Bryt normaliseringen av övergrepp

Det är fullt med folk på dansgolvet. Vi står och dansar till Major Lazer när en grupp killar plötsligt bildar en cirkel runt oss och börjar dansa alldeles för närgånget. En klaustrofobisk känsla tar vid och vi försöker ta oss ut, men i stället för att backa börjar killarna tafsa på oss. Vi höjer rösten och puttar undan dem. En minut senare gör samma killgäng exakt samma sak.

Jämt och ständigt utsätts vi tjejer för sexuella ofredanden – under lunchrasterna på skolan, på krogen och på jobbet. Men först nu har frågan fått rejält mycket uppmärksamhet i samband med bland annat nyårsnattens händelser i Köln och festivalen We Are Sthlm i Kungsträdgården. Vi måste alltid prata om detta enorma samhällsproblem. Jag tycker att det är förödande att polisen tystade ner övergreppen på ungdomsfestivalen, eftersom de trodde att det skulle spela Sverigedemokraterna i händerna. Ett riktigt snedtramp av polisen som bara gör att rasismen frodas. Det är inte en fråga om etnicitet, det är en fråga om kön. Män från världens alla hörn begår sexuella ofredanden och våldtäkter.

Det är så vanligt att män tafsar att det börjar bli normaliserat men vi måste bryta det mörka mönstret. Problemet ligger självklart hos killarna, dock verkar de har svårt att veta vad som är rätt eller fel. Så till alla tjejer som utsätts för sexuella övergrepp: försvara er, prata om det och anmäl! Det är oerhört viktigt att de som anmäler blir tagna på allvar och att frågan aldrig någonsin tystas.