• Italienska vinkungen, Carmelo Leone. Foto: Tommy Pettersson
  • Prosecco är en italiensk stolthet. Foto: Lina Karlsson

Bubbel på italienska

Det mousserande vinet Prosecco är en italiensk stolthet och ett framgångsrikt vin. Faktum är att det är det italienska vinet som exporteras mest.

Prosecco har visat sig vara en stor framgång eftersom det är ett enkelt vin, med en utmärkt kvalitet i förhållandet till pris, och används som en aperitif, under måltiden eller som ett bra vin för att fira något speciellt.

Mousserande vin produceras i olika länder, men precis som Champagne har Prosecco bevarat namnet för att identifiera vinets ursprung. Vinets namn kommer från en liten by, Prosecco, som ligger i regionen Friuli Venezia Giulia i norra Italien.

Glera

Vinet görs av den vita druvan Glera som har långa klasar och gyllene druvor. Den största skillnaden mellan Prosecco och Champagne är att Prosecco får sina bubblor genom en "andra jäsning" och lagring i ståltankar, medan Champagnens "andra jäsning" utförs i flaskan. Genom att vinet jäser i ståltanken bidrar det till att bevara "renheten" i vinet.

På italienska barer dricker man ofta Prosecco som aperitif som den är, eller så kan man blanda med exempelvis med persikajuice (Bellini) eller jourgubbjuice (Rossini), så blir det en klassisk italiensk "aperetivo". Vinet njuts gärna tillsammans med typiska italienska "antipasti" som parmaskinka, en lagrad Parmiggiano Reggiano eller bruschetta. Prosecco är ofta ganska torrt, syrligt och tillsammans med italiensk charkuterier, som innehåller mycket starka kryddor och salt, harmoniserar det sig perfekt.

Risotto

Njut gärna av Prosecco även till varm mat, det gifter sig utmärkt med flera fiskrätter som bl.a "Risotto frutti di mare e bollicine" (risotto med skaldjur och bubblor). Man använder Prosecco till att laga risotton och dricker gärna samma Prosecco till. Testa gärna även vinet med sushi.

Till risotton rekommenderar jag "Prosecco Bottega Gold", vinet grundades under 50-talet av Domenico Bottega, en passionerad oenolog. Vinet görs 100 % av druvan Glera, druvorna skördas för hand innan de skonsamt pressas. Jäsningen utförs i ståltank, sk. Cuve Close, och lagras sedan ytterligare en tid på sin jästfällning innan vinet buteljeras. Tack vare sin "guld flaska" har vinet definieras som "Glamour Sparkling" och den metalliserade flaskan skyddar även vinet från ljuset och bevarar sin arom och fräschör.

Salute!