• Burgare med tillbehör där allt görs från grunden. Foto: Ida Gyulai
  • Bengt Pettersson berättar hur det hela startade. Foto: Joel Ekberg

Burgaren är här för att stanna

Mat och Dryck träffar Bengt Pettersson som tillsammans med kollegan Stefan Carneteg driver två Best Western hotell i Linköping, för att prata burgare och då specifikt Beer and Burger.

Här känns verkligen skillnaden mellan snabbmatsburgaren och det som Beer and Burger serverar. Allt görs från grunden, från burgaren till brödet och alla sorters tillbehör och såser. Det märks verkligen att man älskar det man gör, både i köket och hos de som serverar maten.

Konceptet Beer and Burger startade Bengt för två år sedan. Han hade bott i USA ett par år och fått smak på äkta hamburgare. När han vid ett senare tillfälle besökte en restaurang i Singapore som hette Beer and Burger tände det till.

– Jag kände direkt att det här konceptet vill jag ta med mig hem till Sverige, säger Bengt.

Modernt med burgare

Burgare ligger i tiden och extra draghjälp har man fått från tv-programmet som kocken Johan Jureskog har - "Världens bästa burgare".

Jobbar från grunden

Beer and Burger har blivit ett framgångsrikt koncept och restaurangen drivs under samma tak som Best Western hotellet på Hantverkaregatan. De har öppet sex dagar i veckan och på fredagar kör man After Work då det serveras en specialburgare med öl till ett specialpris.

– Vi gör allt från grunden och vårt kött tar vi från Ydre slakteri. Köttet till våra burgare mals speciellt för oss där vi bestämmer hur det ska malas, vilken grovlek och struktur det ska ha, berättar Bengt. Vidare säger han att en förutsättning för att det ska fungera är att han har intresserade kockar och personal som hela tiden utvecklar konceptet.

Besökt kossorna

Man har också besökt Ydre slakteri där de provmalt och provstekt burgare för att se vad man gillar och vill ha.

– Vi har även träffat kossorna som senare hamnar på våra tallrikar på Beer and Burger, så vi har koll på hela kedjan, skrattar Bengt. Det här är riktiga hamburgare gjorda på de allra bästa råvarorna, avslutar han.

Burgaren är fortfarande mycket het i USA och Bengt Pettersson tror att precis som pizzan så har burgaren kommit för att stanna.