• Muharrem Demirok, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden öppnar den hemliga presenten. Foto: Julia Kimell
  • Med hjälp av grävskopan genomförde Muharrem Demirok det första spadtaget för nybyggnationen Åkervindan. Foto: Julia Kimell

Byggare Murre gjorde första grävsskopstaget

Kortare upphandlings- och byggtider och förmånligt för att vara nybyggnation. Nu är första spadtaget för nya bostadsområdet i Lambohov avklarat – och vilket spadtag sen. Det gjordes nämligen per grävskopa med Muharrem Demirok vid spakarna; Linköpings egen Byggare Bob.

Nybyggnationen med 64 stycken två- och trerummare har ett ovanligt snabbt förlopp. Normalt tar det år innan man börjar bygga tills det blir färdigt. Husen är nyckelfärdiga och upphandlade av SABO, allmännyttans samarbetsorganisation. Tack vare det har man lyckats pressa byggpriserna med upp till 20 procent.

– Ett halvår är rekordsnabbt. Vi började fundera på detta i somras och gjorde nyligen färdigt upphandlingar med en industriell produkt. Vi har haft en bra dialog med kommunen och har sparat både tid och pengar, säger en nöjd Fredrik Törnqvist, VD på Stångåstaden.

Trä och kakel

Lägenheterna har alla samma höga standard med trägolv och kaklade badrum. De fyra fastigheterna uppförs på Utsädesgatan och innehåller 64 lägenheter. De 32 tvårumslägenheterna är 60 m2 och de 32 treorna 72 m2.

Lambohov är ett av Linköpings mest expansiva områden med naturen runt hörnet och bara några kilometer till Linköpings city och med många av stadens större arbetsplatser i närheten.

Ges ut efter nyår

Stångåstaden har precis dragit igång marknadsföringen, och börjar bjuda ut lägenheterna efter årsskiftet.

– Vi har tittat på Lambohov tidigare och nu är det dags, säger Tommy Ählström, ordförande i Stångåstaden, som samtidigt avslöjar namnet Åkervindan som är ”en liten, ganska oansenlig blomma som ni kan komma hit och titta på i vår”.

Inflytt beräknas bli redan i december 2014.

– Staden kommer allt närmare universitetet och Vallastaden växer. Snart kommer ingen tänka att det här är en åkerlapp, säger Muharrem Demirok.