• Anders Ekdahl är hjärnan bakom den nybyggnation som i detta nu sker i Hackefors. Foto: Dennis Petersson
  • Mycket har hänt på kort tid sedan arbetshandskarna drogs på i mitten av augusti. I början av december ska allt vara klart. Foto: Dennis Petersson

Bygger nytt för mindre företag

Anders Ekdahl, det är han som är hjärnan bakom den nybyggnation som i detta nu äger rum i Hackefors. Med sitt företag Glaskolven AB ser han till att 14 nya lagerenheter, speciellt anpassade för mindre egenföretagare, ser ljuset i början av december. "Det känns bra att kunna hjälpa dem", säger han.

Det är en stor byggnad som börjar ta form på Låsbomsvägen i Hackefors. I mitten av augusti drog entreprenörerna på sig arbetshandskarna för att inleda projektet som kommer att resultera i 14 nya lokalmöjligheter för småföretagare i Linköping. Det är egenföretagaren Anders Ekdahl, som driver fastighetsbolaget Glaskolven AB och mäklarföretaget Hyreshusmäklaren, som är hjärnan bakom det så efterfrågade verket.

"Känns extra bra"

– När området bakom gamla A1 revs och bebyggdes försvann många lokaler för små företag, på andra ställen har jag också noterat att smålokaler och garage rivits i Linköping. Var skall en liten vvs-, el-, eller byggfirma ha sitt lager?, säger Ekdahl och fortsätter:

– Jag har fått många förfrågningar från företagare om mindre lokaler, men jag har tyvärr inte kunnat hjälpa dem. Därför känns det extra bra att kunna genomföra det här.

Han största projekt

Genom att bygga en enkel, men fortfarande praktisk och modern fastighet, kommer hyrorna att vara låga. Tio av lokalerna är fördelade på 113 kvadratmeter, samtidigt som fyra stycken får samsas på det dubbla. Även om Anders Ekdahl är en rutinerad pjäs vad gäller fastigheter, med över 30 års erfarenhet, är Hackeforsbygget det största projektet hittills.

– Jag ser absolut att Linköping får allt fler mindre företag. Det är många nysvenskar som startar den typen av verksamheter, så det växer sig allt större, säger Ekdahl.

Letar intressenter

Just nu letar mäklaren efter företag som är intresserade av att ha sin bas i byggnaden som kommer att få namnet "Hackefors Industripark", och redan i skrivande stund har de första hyresavtalen skrivits under, samtidigt som flera intressenter är på gång.

– Än så länge kan man ju välja vilken lokal man vill ha, även om de är lika. Det är väl om man vill ha morgon- eller kvällssol, säger Anders Ekdahl med ett skratt och avslutar: 

– Många tycker att Hackefors är lite "off", men det tar faktiskt bara åtta minuter från E4:an att åka hit, samma tid från centrum ungefär, så det är inte så farligt. Samtidigt finns det en riktigt bra thairestaurang som granne.