• Teaterbyggnaden kommer att flyttas över gatan till Gamla Linköping.Foto: Tommy Pettersson
  • Gula Paviljongen kommer att bevaras och flyttas inom området. Foto: Tommy Pettersson
  • Spadtag ett Paul Lindvall med byggentreprenören Åhlin & Ekeroths, Göran Lundström och Peter Lindgren HSB. Foto: Tommy Pettersson
  • Spadtag två med Skanskas distriktschef Jan-Erik Lundh. Foto: Tommy Pettersson

Byggnationen sätter fart

Nu tar det fart med byggandet i Linköpings kommun igen. Man har sedan länge haft färdigberedda detaljplaner och en hel del byggklara tomter Men av olika ekonomiska och bullrande skäl har inte byggnationen kommit igång i den takt som kommunpolitikerna vill.

I fredags togs det första spadtaget till en helt ny stadsdel i Linköping inne på Folkets Parkområdet och då är det bara ett av många aktuella spadtag som tas under 2013 i kommunen.

Folkets Park omvandlas

HSB Östergötland köpte det gamla parkområdet i Folkets Parkför flera år sedan och planerar nu att bygga drygt 330 bostäder i form av fem bostadsrättsföreningar och egenägda hem.

 Nu först börjar HSB bygga 51 lägenheter i Bostadsrättsföreningen Dansbanan och första etappen, sju stycken av 31 radhus, i Parkstaden. Redan år 2006 såg man på HSB Östergötland en annons om en fastighet som var till salu på Folkets Park området. Fastigheten var gammal och sliten men miljön runt omkring var fantastiskt vacker med uppvuxna tallar mitt i stan.

– Det här resultatet av det arbete som vi startade med för sju år sedan. Nu står vi här med första spadtaget, berättar HSB Östergötlands vd Peter Lindgren.

– Vi kommer arbeta väldigt mycket med att bevara det gamla klassiska parkområdet här uppe. Vi ska tillsammans med kommunen flytta Friluftsteatern till Gamla Linköping men även Gula Paviljongen ska bevaras och flyttas.

Det var då det

HSB köpte fastigheten och inledde kort därefter en dialog med kommunen och Folkets Parkföreningen för att få köpa ytterligare mark. Det ledde till att HSB Östergötland fick köpa delar av det gamla igenväxta parkområdet. Ett arbete med detaljplan startade i kommunen och samtidigt pågick arbetet med att ta fram förslag till hur området skulle utformas. Utställningar anordnades och en arkitekt-tävling ledde fram till den framtidsbild som HSB jobbar med idag.