• Per Meinecke och hans kollegor på JM har haft en lång resa fram till byggstart. Foto: Tommy Pettersson
  • Räddningstjänsten var där och lämnade över sin gamla tomt. Foto: Tommy Pettersson

Byggstart på brandstation

JM bygger 197 lägenheter

Förra veckan satte sig samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Auguirre bakom spakarna i en stor grävmaskin för att symboliskt kasta omkring lite sand och grus på den gamla brandstationstomten som än så länge fungerar som en parkeringsplats.

Det var även ett symboliskt "första spadtag" för att lyfta devisen att Linköping växer över ån. Tomten är kanske det mest attraktiva bostadsområdet i Linköping just nu med sitt strandnära och centrala läge nere vid Stångån.

JM först sedan Lundbergs

Byggprojektet har kantats av en hel del förseningar i form av överklaganden, bullerproblematik och speciell detaljplanehantering.

– Det var 16 år sedan som vi på JM AB drog igång planeringen av Brandstationsprojektet men nu är vi framme vid byggstart av etapp ett, berättar en glad projektledare på JM Per Meinecke vidare.

– Vi kommer att bygga sammanlagt 197 lägenheter i några etapper. Lägenheter med ingång i sju trapphus och vi kommer även att ha ett antal lokaler för andra ändamål. Det här verkligen ett A läge och vi har nyligen släppt 39 lägenheter för försäljning till Vip-kön.

Kommunalråd gräver ner sig

Elias Auguirre fick för första gången sätta sig bakom spakarna i en grävmaskin för att ta några skopar sand. Det var en märkbart nervös politiker som dock klarade grävet med bravur så småningom.

– Jag är verkligen glad över att vi äntligen får igång byggnationen här på brandstationstomten efter en del problem tidigare. Lägenheterna behövs verkligen nu när vi försöker bygga ifatt det växande behov som finns på bostadsmarknaden, säger Elias Auguirre.